2009. július 11., szombat

Vegapartman ötletbazár 2. – Receptek és csomagolólista

A tegnapi tippek után itt egy csokorra való recept, a blogomban eddig közzétettek közül válogatva. Ezeket megvalósíthatónak tartom, aztán ízlés szerint és a konkrét lehetőségekhez mérten válogatnék belőle. A gyors és egyszerű, de laktató ételekre alapoznék, hogy ne igényeljen sok időt és fáradságot az ételkészítés, de például rossz idő esetén vagy egyszer "jutalmul" simán bevállalnék egyet a hosszadalmasabbak közül is (pl. családi palacsintázás vagy valami gyorsan összedobható közös kedvenc sütemény). Nyilván jó barát ilyenkor a félkész vonal (levek, szószok, stb.), valamint a gyorsan elkészíthető gabonafélék és magok (száraztészta, kuszkusz, bulgur, köles, rizs, lencse, árpagyöngy - utóbbi kettőnél az áztatást ne feledjük, jelentősen rövidíti a főzési időt).

Ötletek reggelihez:
  • Friss gyümölcs (ott beszerezni)
  • Tündér almás (hozzávalókat lehet itthonról vinni, illetve esetleg almát venni ott)
  • Müzli + házi gyümölcslé (hozzávalókat itthonról vinni)
  • Krumplilepény zöldségekkel (krumplit lehet itthonról is vinni, többit meg ott beszerezni, akár maradék sült zöldség is beforgatható ebbe, vagy otthonról hozott Sült zöldségek olajban, vagy megkenhető valamilyen kenyérkencével - ezeket lásd alább) (a linkelt recept a feta miatt nem vegán, de az simán lehagyható róla)
  • Búzadarás-gyümölcsös csemege (hozzávalókat lehet itthonról vinni, gyümölcsöt venni ott, vagy végszükség esetén befőttel készíteni; alma helyett tetszőleges idénygyümölcs mehet bele)
  • Meggyes-mákos köleskása (hozzávalókat itthonról vinni; nyaralás eleje felé készíteni, mert a darált mák gyorsan avasodik)
  • Kenyér (vagy kifli/zsemle - konkrét ötletek lentebb), valamilyen kencével: pl.
    Köleskörözött (vegán változatban a kefír kihagyható, akkor kicsit több vízzel szottyosra főzöm a kölest, a savanyításhoz kell bele egy kis citromlé, a fűszerezés meg ugyanúgy)
    Padlizsánkrém (akár eltett sült padlizsánt is vihetünk itthonról, de ha grillezünk, akkor mellékesen elkészíthető ott is)
    Zakuszka
    Paprikás zabtöret (de zabtöret hiányában tetszőleges, lehetőleg apró szemű gabonapehelyből is készíthető hasonló, azt áztatni se kell olyan sokáig)
    Fűszeres hajdinakrém
    Kenyér hiányában Tönkölylepény, ugyanezekkel töltve.
    De ha minden kötél szakad, a Dagasztás nélküli kenyér akár ott is süthető, forma helyett egyszerűen egy nagy tepsin - lapos cipó lesz (ilyesmi), de biztos átsül a belseje, és az ízével sem lesz gond.

Ötletek ebédhez, vacsorához:
Fárasztó programokkal teli nap után hideg vacsora helyett jólesne valami komolyabb; főleg, ha vékony volt az ebéd. Ezért raktam ezeket egy kategóriába.

Itthonról vitt hozzávalókból is elkészíthető:
(Arra az esetre, ha minden kötél szakad, és csak hozott anyagból kell dolgoznunk. Persze ezek között van egy csomó félkész alapanyag is, ami jelentősen lerövidíti az elkészítési időt - nálam ez mind házi, de természetesen a bolti megfelelőkből is elkészíthetőek.)
De ha jó körünk van a helyi piacon, akkor inkább ezeket javasolom:
(Személy szerint úgy szoktam körbemenni a piacon, hogy a ’mit ennék meg szívesen ezek közül?’ kérdésre keresem a választ. Így aztán legtöbbször az összevásárolt alapanyagokhoz keresek recepteket. Itt is ezt az elvet követem, pár jellemző hozzávalóhoz ajánlok gyors, egyszerű, de legalábbis kevés munkával elkészíthető vegán fogásokat.)

Újkrumpli:
Cukkini:
Padlizsán:
Tök/patiszon:
Kukorica:
Zöldbab:
Gomba:
Karfiol:
Paprika és paradicsom:
  • Lecsó (ha tartalmasabbra szeretnénk, barna rizzsel vagy beáztatott árpagyönggyel, esetleg egy kis tésztával lehet dúsítani)
  • Nyers lecsó (ez csak igazán finom, friss alapanyagból jó, abból viszont nagyon!)
  • Töltött paprika (rizs helyett valamelyik gyorsan fővő töltelékkel)
Többféle/vegyes zöldség:
Gyümölcsök (ha már unjuk nyersen; ezek tetszőleges idénygyümölccsel készíthetők):

Ötletek tízóraihoz, uzsonnához:

Ötletek innivalókra:
  • Szóda (szifont és patront vinni; ha iható a csapvíz, már meg is van a buborékos víz)
  • Szóda + házi szörp (pl. meggy – itthonról vinni)
  • Hideg tea (gyümölcsteát vinni)
  • Limonádé (citromot, mézet vinni)
  • Forrásvíz (ha olyan helyen nyaralunk, ahol van a közelben ilyen lehetőség, mindenképpen használjuk ki; az odautazáskor fogyasztott italok üvegeiben tudjuk szállítani)
  • Gyümölcs ivólé (itthonról vinni)
  • (Nekem egy-egy finom, könnyed zöldségétel után egy kis pohár bor is jól szokott esni, úgyhogy vinnék pár üveggel, illetve alkalomadtán szereznék ott valami helyi specialitást.)

Odautazáshoz itthon készíteni:
Visszautazáshoz (és ha úgy jön ki, egész napos programhoz ebédre) ott csomagolni:
  • Valamilyen muffin (lásd fent)
  • Keksz (lásd fent)
  • Friss gyümölcs
  • Víz, illetve egyéb kész innivaló (lásd fent)
* * *

Vinni kell az alábbi alapanyagokat:
  • A fentiekből kiválasztott kész ételek (kenyér, kekszek, müzliszelet, stb.)
  • Alap fűszerek: só, zöldfűszerek (szárítva) + az ízlés szerint kiválogatott receptekhez szükséges fűszerek (nem éri meg ott kajtatni értük)
  • Étolaj, olívaolaj
  • Méz (illetve ízlés szerint egyéb édesítő, ha nem fogyasztunk mézet)
  • Krumpli, répa, karfiol, ... - ami kibír 1-2 napot és jól szállítható; hogy ne rögtön a piacra kelljen rohanni (meg nincs is mindenhol minden nap piac)
  • Citrom, alma, ... - ami kibír 1-2 napot és jól szállítható
  • Rizs, árpagyöngy, köles, bulgur, kuszkusz, száraztészta, tönkölydara, lencse
  • Dióbél
  • Gyümölcstea (akár többféle is)
  • Müzlikeverék
  • Kenyérmorzsa (száraz kenyér húsdarálón áthajtva)
  • Kész porkeverékek palacsintához, muffinhoz, egyszerű kevert sütihez, stb. (ha tervezünk ilyesmiket készíteni – nem éri meg ott vesződni a beszerzéssel, méricskéléssel). Én zárható műanyag dobozokba (százforintos boltban vásárolható mikrózható edényekbe) szoktam ilyeneket összekészíteni, a tetejére pedig ráragasztom a feljegyzést, hogy mi lesz majd belőle, és mit kell még hozzáadni és csinálni vele. Ha számít, hogy ne foglaljon sok helyet, akkor úgy választok dobozt, hogy éppen beleférjen a por, ha viszont ez nem szempont, akkor inkább úgy, hogy abban össze is tudjam majd keverni a tésztát (egy mosatlannal kevesebb).
  • Házi eltevésekből: ivólevek, befőttek, dzsemek, lecsó, paradicsomlé, aszalt paradicsom, szárított zöldségkeverék, sült zöldségek olajban (ami szükséges a kiválasztott ételekhez; az se baj, ha minden eshetőségre felkészülve túllőjük kicsit a mennyiséget, bontatlanul nem romlik meg, legfeljebb a helyet foglalja)

Vinni kell az alábbi edényeket, eszközöket:
  • Vastag aljú, mély serpenyő fedővel (ha füles (mint ez itt az alsó képen), akkor süteményformának is használható külön tepsi és piteforma helyett), palacsintasütő
  • Kés (daraboláshoz), éles reszelő, fakanál, zöldséghámozó
  • Alufólia
  • Szódás szifon patronnal

(Az utólagos kiegészítés jogát fenntartom - mert időnként még mindig jutnak eszembe idevágó dolgok :)

4 megjegyzés:

murok marci írta...

dulmina, komolyan mondom itt ülök tátott szájjal. valami fantasztikus, amit itt ma alkottál. egészen biztosan nagy segítség az összeállításod nyaralás elött állóknak.

siccike írta...

Huh, most sikerült végigolvasnom, és hát valami nagyon szuper lett az összeállítás! 1000 köszönet!!:-)

Dulmina írta...

Köszönöm! Ha már rászántam az energiát, igyekeztem hasznosat alkotni :)

Karobella írta...

szia,
Gratulálok a rendkívül alapos és hasznos összeállításhoz! Nagyon nagyon köszi! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails