Az alábbi bejegyzést eredetileg a Vegán vendéglő című blogban tettem közzé, de úgy gondolom, hogy itt is helye van. Hamarosan pedig két új kekszreceptet is megosztok még (az egyik szintén vegán, a másik pedig azzá alakítható).
* * *
Pár napja sütöttem ezeket a kis virág alakú kekszeket. Az alap egy kókuszos tészta, a díszítés pedig aszalt áfonya. Korábban csokival is készítettem már, de nálunk mindenkinek az áfonyás ízlett jobban. Keksznyomóval formáztam, ezúttal virág alakúra; ennek hiányában a kézi gombócozás-lapogatás is járható út.
Lágy, de nem ragadós tésztát készítettem a következőkből:
- 3 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 bögre kókuszreszelék
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 1 csomag sütőpor
- 3 evőkanál lágy, sötétbarna nádcukor (lehetőleg finom szemcséjű)
- 1 dl étolaj, úgy szemre
- bő 1 bögre víz
Megjegyzések:
* A keksznyomóhoz érdemes olyan formát választani, aminek elég nagyok a lyukai és nem tömítik el a kókuszreszelék darabkái. Másik lehetőség, hogy előtte apróra kell darálni a tészta összetevőit.
* Édesítés ízlés szerint, én az aszalt áfonya mellé nem kívánom a túl édes kekszet, de mondjuk ezen a téren erősen alulról lövöm a közízlést.
* Aki így száraznak találja, kanalazzon hozzá valamilyen dzsemet, vagy ragassza össze ezzel a kekszeket. Nekem a citruslekvár nagyon ízlik hozzá.
(A recept korábban a Tündérkonyhámban is megjelent már.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése