Ha nagyon gyorsan szeretnék valami egyszerű, de tápláló ebédet készíteni, akkor igen gyakran vagy tészta, vagy köles az. Mindkettő gyorsan megfő, laktató, és nem utolsósorban változatosan kiegészíthető alap.
Tegnap a kölesen volt a sor, és ez lett belőle:
Az 1 személyes adaghoz megmostam 1 dl kölest, ráöntöttem 1 kis üveg (3,3 dl) paradicsomlevet, majd az üveget kiöblítettem egy kis vízzel, és azt is hozzáöntöttem (így lett meg a bő négyszeres mennyiségű folyadék a köleshez). Alágyújtottam, majd lefedve addig főztem, amíg a köles megpuhult és felszívta a folyadékot. Kevés sóval ízesítettem, és beletépkedtem egy zellerlevelet is (de más zöldfűszerrel is jó lehet). Főzés után lefedve félretettem még egy kis időre. Közben meghámoztam 3 kis krumplit, és vékony szeletekre vágtam (a hámozóval "elfaragtam" szeletekre). Serpenyőben kevés olajat forrósítottam, és időnként átkeverve megpirítgattam rajta a krumplit (a vékony szeleteknek nem sok idő kell). Tányérra szedtem a kölest, rá a megsült krumplit, meg díszítésnek még zellerlevelet tépkedtem a tetejére is.
A paradicsomlétől nagyon finom ízt kapott a köles, alkalmazni fogom máskor is ezt a megoldást. Krumpli helyett más, akár nyers zöldségekkel is ki fogom próbálni.
A kiinduló ötlet ez a recept volt, bár nem igazán tartottam be :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése