A megmosott paradicsomokat forró vízbe mártottam, hogy le tudjam húzni a héjukat. Utána kettévágtam őket, és eltávolítottam a csomájuknál található kis zöld részt. A nagyobbakat még tovább daraboltam. Felfőztem, hogy némi levet engedjen és puhuljon valamennyit, majd összeturmixoltam (mivel az enyém csak egy kis kézi mixer, nem akartam a nyers paradicsommal túráztatni). Jól felforraltam, majd egy üvegkancsó segítségével üvegekbe töltöttem (a jól bevált Kubus üvegekből még sikerült összeszednem elegendőt). Lezártam, és egy pléddel kibélelt ládába fektettem őket. A végén az egészet betakartam, így hagyom kihűlni.
Kacérkodtam a ketchupkészítéssel is, de végül úgy döntöttem, hogy inkább majd felhasználáskor fűszerezem kedvemre. (Amúgy a ketchup nem igazán megy nálam, minden bizonnyal azért, mert túl édes és túl kevés köze van a paradicsomhoz. Házilag persze minden más...)
4,5 kilónyi paradicsomból lett 10 üveggel (0,33 literes) + még maradt egy kis kóstoló - vagyis kb. 35 Ft/üveg befektetést igényelt, és mérsékelt mennyiségű munka volt vele.
-------
Utólagos kiegészítés:
Ezekhez használtam fel:
- Tökös spagetti. Csillagtökös
- Paradicsomos köles
- Patiszonos egytál őszi hangulatban
- Lencsefasírt almával, lencsefőzelék
- Spagetti zelleres-gombás paradicsomszósszal
- Paradicsomos káposzta másképp
- Spagetti vörös lencsés szósszal
- Gombasaláta
- Sült zeller
- Padlizsános-paradicsomos spagetti
- Spagetti olívabogyós paradicsomszósszal
- Spagetti pasztinákos szósszal
- Paradicsomos zöldbab krumplilepénnyel
- Paradicsomos káposzta árpagyönggyel
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése