Egyből elkértem a receptet, gondolván, hogy olyan papír hiányában majd tepsibe öntve, lepényként is jó lesz az. A hazahozott kóstoló itthon is nagy sikert aratott, ráadásul kiderült, hogy nekünk régóta volt már olyan tepsink, aminek kis mélyedései vannak – csak nem használtuk, mert recept nem volt hozzá mellékelve, és Horváth Ilona szakácskönyve sem szolgált megfelelő felvilágosítással a témában. Amúgy a formát ajándékba kaptuk valamikor – később azon poénkodtunk, hogy biztos azért ajándékozták el, mert ők se tudták, hogy mire való. Hát, mi most már rájöttünk :)


1 citrom és 2 narancs héját lereszeltem egy nagy tálba, levét kifacsartam (kb. 1,5 dl lett összesen), és a rostokat is a tálba kapartam a facsaróból. Hozzáadtam 2 evőkanál őrölt lenmagot, ½ teáskanál sót, 2 evőkanál barnacukrot, 2 dl vizet, 2 bögre (0,5 liter) Graham lisztet, 1 evőkanál sütőport és bő 1 dl étolajat (úgy szemre). Jól elkevertem; ezúttal kevés liszttel kellett még igazítanom az állagán (a kifacsart gyümölcslétől és a liszttől is függ, hogy kell-e, illetve hogy liszt vagy víz szükséges). Kikent muffinforma mélyedéseibe kanalaztam, és közepesen forró sütőben tűpróbáig sütöttem. Ebből a mennyiségből 12 normál és 12 mini muffin lett.
* * *
Akár VKF!-es bejegyzés is lehetett volna ez, csak némileg lekéstem a határidőt, meg nem is állítanám, hogy feltétlenül a muffinforma a kedvenc tárgyam a konyhában. Igazából nincs egyetlen kedvencem, inkább csak az egyszerű, de minőségi, időtálló dolgokhoz vonzódom, amiket sokoldalúan használhatok a mindennapokban.
3 megjegyzés:
Érdekes, a muffin nem sz én műfajom. Néha-néha sütök csak. Lehet, hogy nincs türelmem a formák kivajazásához-lisztezéséhez, elmosogatásához. A sósak viszont izgatnak, meg ez a citrusos változatod is!
Én gyakran készítek, mert nincs vele sok munka, és kis találékonysággal mosatlanhegy se. A forma kikenése pedig úgy megy gyorsan, hogy megolvasztom a margarint, és tollkenővel rákenem. Ha szerencsém van, olyan szépen kijön a tészta, hogy elmosogatni se kell utána, elég csak egy konyhai papírtörlővel áttörölgetni a formát (persze ha édes után sós (vagy fordítva) sül benne legközelebb, akkor nem spórolom le a mosogatást).
ellenorizni kell:)
Megjegyzés küldése