2009. március 29., vasárnap

Nagyon kakaós keksz

Piszke csokis keksze vegánul és jóval kevésbé édesen, hogy még én is jóízűen eszegessem. Kellemesen puha, tömény kakaós csemege lett így, ezért olyanoknak ajánlom, akik csokiból is a nagyon magas kakaótartalmú változatokat kedvelik. Nekem így magában ízlik, de valami finom gyümölcsös dzsemmel is el bírom képzelni.

Egy tálban összekevertem a por alakú összetevőket:
  • 35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 4 púpozott evőkanál cukormentes holland kakaópor
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1/2 kiskanál só
Hozzáadtam még az alábbiakat is, és lágy, de éppen nem ragadós tésztává dolgoztam össze:
  • 4 evőkanál méz
  • 1,5 dl étolaj (úgy szemre)
  • kb. 1 bögre víz a megfelelő állaghoz
Keksznyomóba töltöttem, majd kikent sütőlemezre nyomtam. 2 nagy és 2 közepes tepsivel lett, úgy 110 darab összesen. 180 fokos sütőben 10 perc kellett nekik. Amikor az aljuk éppen megsült, akkor már jó. Tipp: amikor kezdő konyhatündérként még nem igazán tudtam ránézésre megállapítani a sötét színű kekszekről forrón, hogy megsültek-e már, a formázásnál mindig úgy rendeztem el őket, hogy hasonló jellegű világos keksz is kerüljön minden tepsire - amikor azoknak barnulni kezdett a szélük, akkor a sötétek is készen voltak mellettük.

5 megjegyzés:

napmátka írta...

Nagyon jó kis eszköz ez a keksznyomó, sajnos nekem egy költözés során a cserélhető előlapjai eltűntek (bár még Apukámnál körülnézek ez ügyben.)
Ez a nagyon kakaós, kicsit édes keksz nekünk igazi élvezet lenne. Mentem is a receptet...

Bence írta...

Nagyon tetszik nekem ez a recept. Főleg mert cukormentes, ami sokkal egészségesebb, mint vele. Ez nekem élet-filozófiám. :)

Meglátjuk mi sül ki belőle, nemsoká nekikezdek...

Amúgy gratulálok a blogodhoz, nagyon jó receptek vannak fenn.

Dulmina írta...

Jó sütést; remélem, ízleni fog az eredmény!

Bence írta...

Nagyon jó lett! Jobb, mint a múltkori mézeskalács... :)

Csak annyit szúrtam el, hogy az utolsó párat egy külön tepsibe a sütő aljára tettem be, és azoknak kicsit odaégett az alja, de levágtam.

Amúgy nagyon finom lett, tényleg, meg nem kőbe harapok...

Köszi

Dulmina írta...

Örülök, hogy bevált a recept!

Köszönöm, hogy feliratkoztál rendszeres olvasónak, így biztos nem maradsz le semmiről :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails