2009. július 2., csütörtök
Joghurtos uborka-újkrumpli saláta
3 jó közepes újkrumplit enyhén sós vízben megfőztem. Közben felkockáztam egy negyed kilónyi uborkát (héjastul), valamint 1 sárga húsú paprikát is. Az öntethez 1 kis pohár (175 g) natúr joghurtot elkevertem egy kis marék összevágott majorannával és némi sóval meg frissen darált borssal. Amikor már járta a villa a krumplit, levettem a tűzről, és hideg vizet engedtem rá, hogy mihamarabb le tudjam húzni a héját. Azután felkockáztam, öntöttem rá egy kis fehérbort, és óvatosan összeforgattam (hamar "beitta" a bort, és remek íze lett tőle). A saláta összeállításakor egymásra rétegeztem az előkészített hozzávalókat (így nem törődnek az összekeveréssel), majd rájuk öntöttem a joghurtos keveréket, és már tálaltam is. Könnyű vacsora volt 2 személy részére.
Az alapötletként szolgáló receptet a No Salty webszakácskönyvben olvastam. Ezt alakítottam az itthon épp fellelhető alapanyagokhoz és a saját ízlésemhez.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
10 megjegyzés:
Kedves Dulmina!
Vár nálam valami!
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/07/one-lovely-blog-award.html
Dulmina, ez egy nagyon jó kis recept! Ki fogom próbálni.
Hát, ez nem éppen idevág...
Tegnap cseresznyebefőttet tettem el, úgy, ahogyan javasoltad: minden nélkül, kuktában gőzölve. Nem tudom, milyen lesz, remélem, nem fogunk csalódni benne!:) Most 5 kis üveggel tettem, próbaként, de ha beválik, akkor más gyümölcsökből is így fogom készíteni!
Nekem nem esett túlságosan össze, leve is csak nagyon pici lett az alján. Csupán a gyümölcsök kissé veszítettek élénk színükből. Így kellett történnie?
Üdv, Edith
Igen, az enyémek is épp így viselkedtek, aztán álltukban engedtek még egy kis levet. Ha a fedő behúzódott, akkor nem lesz tartóssági probléma. És remélem, ízleni fog! :)
Dulmina, kukkants be hozzám, kaptál valamit!
puszi, Gitta
Nekem nagyon ízlett (az egyik üveg áldozatul esett:D), a párom meg.. ejj, nem mérvadó, mert amúgysem szereti a befőtteket. Nem is érte tettem, hanem főleg a lányokért!:D Mondtam neki ő majd menjen télen a fáról szedni cseresznyét, mi megesszük a befőttet. És azt is, amit a fagyasztóba tettem. :D Tegnap a meggyből is tettem így el, de ezúttal 7 kis üveget, mert annyi is belefért. A cseresznyénél nem jöttem rá erre.
Szóval, akkor úgy kellett történnie, hogy felpúposodik a fedelük. Én eleinte megijedtem, hogy miért lett olyan, de mire kihűlt, láttam, hogy visszahúzódott és sejtettem, hogy amolyan vákuumozási folyamat ez. A meggyre szerettem volna rumaromát önteni, de elfelejtettem. :P Így lesz rumos cseresznye-meggylekvár. Persze, ha el nem felejtem ismét beletenni. :D
Még valami... anyósomnak is mondtam tegnap a módszert és kissé csodálkozva, kissé hitetlenül fogadta, de azt hiszem, sikerült elérni, hogy ha eltesz valamit, legközelebb így is megpróbálja. Annál is inkább, hogy cukorbeteg.
Üdv, Edith
Renata, Gitta: Köszönöm!
Benzsi: Remélem, nem bánod meg :)
Edith: Örülök, hogy Neked is ízlik az így eltett befőtt! Első olvasatra nekem is hihetetlen volt, de a tapasztalat azt mutatja, hogy remekül működik a módszer. A rumosak is finomak szoktak lenni, bár elég "ütősek" :)
Kedves Dulmina!
Immár sokadik olvasód vagyok, aki ajánlja Neked is a díjat!
Nézz be hozzám!
Meglett a meggybefőtt is, na, ez, mivel puhább volt, jobban összeesett és a lé is kb. ellepte.
A meggylekvárom angyon finom lett, tulajdonképpen meggy és cseresznye vegyesen. És rumos is lett, de nem rendes rumot használtam, csak aromát. Két pici lányom van, nekik mégsem adhatok alkoholos dolgokat!:) És különben egyszer készítettem egy lekvárt, amibe pálinkát írt. Beletettem, de szerintem elrontotta. Olyan csípőskés letta z íze, mintha készült volna felfőni, megromlani. Pedig nem volt semmi baja, sőt, két év után úgy osztogattam szét a maradékot!
Hű, nagyon belehúztál a befőzésbe!
Nálam most a sárgabarack lett ilyen levesebb fajta, de szerintem ízre rendben lesz.
Megjegyzés küldése