2007. november 23., péntek

Bundás zöldség (pakóra)

Nem vagyok nagy híve a panírozásnak, főleg, ha az elkészítésről van szó. Morzsázás, mártogatás, ráragad, nem ragad rá – aztán az olajba úgyis hull le belőle. Sokkal jobban kedvelem azt a módozatot, amikor valami sűrű palacsintatészta-félébe kell mártogatni, és már lehet is sütni. Ha pedig előfőzni sem kell a bundázni valót, az még külön öröm. Régebben volt egy sajtos bunda, amit nagyon szerettem ebben a műfajban, a legújabb felfedezés meg a Kurma dásza könyvében szereplő pakóra. Ráadásul ez frissen kisütve még ropogós is. Viszont számomra az egyik negatív pont, hogy picit túl fűszeresnek érzem így, de ez nyilván egyéni ízlés kérdése, és szabadon módosítható. A másik, hogy egy egész adag tésztából rengeteg zöldséget be lehet bundázni, így legközelebb majd csökkentem a mennyiséget. Mivel azonban a por elég sok összetevőből áll, úgy fogom megoldani, hogy csak egy részéhez teszek vizet, a többit jól záródó üvegben elrakom későbbi felhasználásra, így nem kell mindig méricskélni, ráadásul csökkentett mennyiséget. Merthogy mindenképpen visszatérő vendég lesz ez az étel a konyhámban.

Recept: Bundás zöldség (pakóra)

Hozzávalók (1 pohár = 250 ml): 2/3 pohár sárgabosóliszt, 1 és 1/3 pohár Graham liszt, ¼ teáskanál sütőpor, 2 és ½ teáskanál só, 1 és ½ teáskanál kurkuma, 2 teáskanál cayenne bors (ebből fogok legközelebb kevesebbet használni), 1 és ½ teáskanál őrölt koriander, kb. 2 és ½ pohár hideg víz, falatnyi zöldségdarabok, olaj a sütéshez.

Elkészítés:

  1. Egy tálba kimérem a por alakú összetevőket, és jól elkeverem őket. Apránként hozzáadom a hideg vizet, és habverővel sima tésztává keverem. A sűrűsége akkor jó, ha belemártva egy zöldségdarabot teljesen befedi azt és nem folyik le.
  2. A tésztát 10-15 percig pihentetem. Közben előkészítem a zöldségeket. Például a karfiolt rózsáira szedem, a krumpliból kb. fél centi vastag szeleteket vágok, stb.
  3. Mély sütőedényben olajat melegítek, majd kisütöm benne a tésztába mártott zöldségdarabokat. Nem célszerű hirtelen sütni, hogy a zöldségeknek legyen idejük megpuhulni, de túl lassan sem, mert akkor meg teleszívják magukat az olajjal.
  4. Konyhai papírtörlőre szedem ki, és azon frissiben tálalom.

Megjegyzés: Mivel kész sárgaborsólisztet nem kaptam, feles sárgaborsóból állítottam elő otthon egy kávédaráló segítségével.

Forrás: Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus receptek, 106. oldal

2 megjegyzés:

siccike írta...

Dulmina!
Szerintem csicseriborsóliszttel is próbálhatod a sárgaborsóliszt helyett, mert a pakorát tudtommal valójában azzal csinálják, lehet, hogy csak a könyv fordítója írta el.:-)Csicseris lisztet pedig ált. lehet kapni a jobban felszerelt bioboltokban.

Dulmina írta...

Siccike!
A könyvben valóban csicseriborsóliszt szerepelt, csak az éppen nem volt itthon. De máshol olvastam ugyanezt az ételt sárgaborsóliszttel is (csak a fűszerezés volt más), így gondoltam, nagyon nem rontom el vele. De ha szerzek csicserilisztet, mindenképpen kipróbálom majd azzal is.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails