Nem állítom, hogy mindegyik fogás kifejezetten karácsonyi, de nem is hiányzott olyan töménységben az ünnepi íz. Mivel alapvetően én készítettem az ételeket, a vega (abból is zömmel vegán) vonal volt terítéken; a húsevő szakasz a nem közös étkezések alkalmával kiélhette magát (ez hideg húsárukban nyilvánult meg; egyébként önként vállalták, hogy megeszik a húsmentes kajákat, ha elkészítem nekik).
Előzetesen készült:
- Birsalmasajt
- Aszalt szilva muskotályos szilvából (jó kis csemege "csak úgy")
- Tojásmentes mézes (kísérleti fél adag – még az ünnep előtt elfogyott)
- Diós és mogyorós aprósütemény
- Mézes csillag aszalt szilvával (az év felfedezése a karácsony témában)
- Mákos aprósütemény
- Mézes (végül a tojásos változat lett; nem sok kárt tettem benne :)
- Mákos és diós bejgli (2-2 rúd) (erről angolul is írtam, mert az aktuális BBD forduló témája az ünnepi kenyerek volt; ebbe a bejegyzésbe töltöttem fel friss képeket is)
Közvetlenül az ünnep előtti napoktól év végéig ezek voltak:
- Árpagyöngy káposztával, pataki tálban (dec. 21. ebéd, utána bejglisütés)
- Sült zeller és pasztinák, Virágoskúti bio ketchup (dec. 22. ebéd, utána mézessütés)
- Csicsóka bundában és Rántott pasztinák (dec. 23. ebéd, délután utazás)
- Csicsókás-krumplis egytál kelkáposztával (dec. 24. ebéd)
- Sült tök (dec. 24. ebéd utáni csemege)
- Párolt vöröskáposzta sült birsalmával (dec. 24. vacsora)
- Erdész rakottas (két kör: dec. 25. és 26. ebéd)
- Krumplis-tökös egytál (dec. 25. vacsora)
- Mustáros csicsóka (dec. 27. ebéd)
- Hajdina káposztával, pataki tálban (dec. 28. ebéd)
- Körtés-csokis muffin (dec. 28.)
- Krumpli-csicsóka főzelék savanyú uborkával (dec. 29. ebéd)
- Kuszkusz párolt zöldségekkel (répa és petrezselyemgyökér) (dec. 29. vacsora)
- „Bableves” pataki tálban (dec. 30. és 31. ebéd)
- Csicsókás pogácsa (dec. 30. ebéd után)
- Sajtos csiga (kakaó és fahéj helyett ezúttal füstölt parenyicát reszeltem a tökreszelőn tölteléknek, összesen 20 dekányi kellett a két nyújtáshoz) (dec. 31. és jan. 1.)
- Szilveszteri bólé (dec. 31. este)
- Paradicsomos lencsefőzelék dióval (jan. 1. ebéd)
- Ötzöldséges rizs pataki tálban (cékla és pasztinák helyett csicsóka és krumpli került bele) (jan. 2. és 3. ebéd)
- Almás-narancsos pite (jan. 2. délután) (emlékezetből készítve kicsit leegyszerűsítettem a tölteléket: kimaradt a lé felfőzése a keményítővel, csak az összekevert reszelt alma és filézett, darabolt narancs került a kicsit több (kb. 1,5 dl) vízzel készített, majd megsütött tészta tetejére - így is nagyszerű volt)
Egyebek:
- Kenyér
- Nyers gyümölcsök: alma, narancs, mandarin, naspolya, citrancs, banán
- Nyers zöldségek: saláta, retek, kígyóuborka, paprika
- Befőttekből: zakuszka, narancslekvár
- Italok: must (fehér és piros), borok, pezsgő, teák
A túlevést sikerült megúszni, bár néha volt olyan érzésem, hogy összességében kicsit többet ettem, mint amúgy, normál hétköznap szoktam (főleg amíg tartottak az aprósütemények és a bejgli), illetve kevesebbet ittam. Egy idő után kifejezetten üdítőnek éreztem kihagyni egy-egy komolyabb étkezést, és csak egy kis nyers gyümölcssalátát elcsemegézni inkább (kétféle friss gyümölcs megtisztítva, falatnyi darabokra aprítva, natúr, egy kistányérnyi).
Gyári szaloncukorból másfél szemet sikerült megennem, az egész egy kézzel gyártott konyakmeggy volt (egész jó, de bőven elég), a fél hiába volt márkás meg a család szerint finom, én nagyon töménynek éreztem. Igazából egyáltalán nem hiányzott az édesség (a birsalmasajtból sem sokat ettem).
Szerencsére a nagyszabású ajándékozás kölcsönösen elmaradt, csak hasznos apróságok kerültek a fa alá: én egy virágos muffinformát és teákat ajándékoztam, és kerámia piteformákat kaptam (úgy látszik, mindannyian maradtunk gasztro témakörben :)
2 megjegyzés:
Jó volt olvasni ezt a részletes összefoglalót az ünnepi menüről. Engem őszintén szólva meglep, hogy ilyen bátran és ennyi féle nem épp hagyományos étellel "bepróbálkozol" olyan társaságban, ahol - tudtommal - inkább a hagyományos konyha megy...
Valahogy én mindig igyekszem inkább eltalálni a vendégek szája ízét, de lehet, hogy Neked van igazad, mert így legalább megismerik ezeket a finom ízeket. Nekem így (olvasva csak) egyértelműen a krumpli-csicsóka főzelék savanyú uborkával, a párolt vöröskáposzta sült birsalmával és a "bableves" pataki tálban tetszett leginkább. Ez utóbbit azt hiszem, hogy hamarosan kipróbálom. A sütik kevésbé az én világom, de ez az almás-narancsos pite biztosan nagyon finom lehet...
A célközönségem azért szerencsére nyitott az én ételeimre is, aztán a távollétemben meg megy náluk a hagyományos konyha. Habár néha már kérnek tőlem is recepteket, és időnként azért olyasmik is sorra kerülnek külön is. Most például azért volt ennyiféle csicsókás étel, mert kicsit "bemutatóztam" a témában (meg hátrahagytam pár kiló csicsókát az önálló alkotáshoz).
Arról én már nagyon régen letettem, hogy meg akarjak felelni a szájuk ízének - egyébként ez valószínűleg nem is menne. Meg így legalább már nem hiszik azt, hogy vegának lenni az egyoldalú táplálkozást és önsanyargatást jelent.
Megjegyzés küldése