Most adott volt egy öregecske patiszon, és úgy gondoltam, hogy ennek a nem valami erőteljes íze mellé jó lesz az igencsak karakteres hajdina. S hogy kellően laktató is legyen, krumplit tettem még hozzá, és rövid lével, egytálételnyi sűrűségben készítettem el. A sok zöldség mellett nem dominál benne a hajdina, de azért megadja az alap ízt az egésznek.
Patiszonos krumplis egytál hajdinával
(vegán recept)
Hozzávalók (3-4 adaghoz):
- 1 arasznyi átmérőjű patiszon
- a feldarabolt patiszonnal kb. egyforma mennyiségű krumpli
- 2 evőkanál olaj
- 2 marék hajdina
- víz, amennyi épp ellepi
- 1 evőkanál natúr vegamix
- 1 evőkanál sós paprikakrém
- 1 csokor petrezselyemzöld
- A patiszont megtisztítjuk és kisebb falatnyi darabokra vágjuk.
- A krumplit alaposan megmossuk, majd kis hasábokra vágjuk (ha szép, vékony a héja, nem kell meghámozni, kellemes plusz ízt ad az ételnek a héj).
- Egy vastag aljú lábasban felmelegítjük az olajat, majd kevergetve átpirítjuk rajta a langyos vízzel alaposan átmosott hajdinát. Hozzáadjuk az előkészített krumplit, és együtt is pirítjuk még egy kicsit.
- Felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a vegamixet és a paprikakrémet, majd forrás után kis lángon, lefedve főzzük.
- Amikor a krumpli már érezhetően puhul (kb. 10 perc), hozzáadjuk az előkészített patiszont is. Szükség esetén pótoljuk a levét, hogy épp ellepje.
- Ha már minden haraphatóra puhult benne (újabb kb. 10 perc), akkor hozzáadjuk az összevágott petrezselyemzöldet is, és tálaljuk.
Ezt az ételt hosszabb lével, levesként is elkészíthetjük. Ebben az esetben javaslom a burgonyapehely használatát a sűrítéshez. A majdnem kész levesbe állandó kevergetés mellett beleszórunk pár evőkanálnyit, amíg el nem érjük a kívánt sűrűséget, és összeforraljuk. Ennyi zöldségből így 6-8 tartalmas adag leves is lehet.
Idő: 35-40 perc, aminek legfeljebb a fele munka
Pénz: kb. 150 Forint az egész
Alapvetően hazaiból, a hajdina kivételével.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése