
Ezen felbátorodva ma már üvegbe raktam a körömkefével alaposan lecsutakolt, majd késsel felkarikázott csicsókát. Ugyanúgy ízesítettem, mint ahogy az uborkát szoktam savanyítani (itt írtam róla tavaly), csak most a friss zöldfűszer és a cukor/édesítő kimaradt. Előbbi azért, mert ilyenkor nincs, utóbbi meg azért, mert a csicsóka önmagában is édeskés ízű. Bő 20 perc dunsztolás elég volt neki, akkor már kiemelve és megmozgatva egy üveget forgott benne a tartalom. Mivel most csak egy menet volt, a fazékban hagyom kihűlni. (Lesz még további kör, csak előbb vissza kell gyűjtenem az üres savanyúságos üvegeket utántöltésre.)
Nekem ez most szinte ingyen van, csak a fűszereket kell megvenni, meg némi szabadidőt igényel az akció (nagy mennyiségben nem annyira élvezetes munka a csicsókamosás, de még mindig jobb, mintha hámozni kellene). Amúgy legfeljebb 60-70 dekányi csicsóka megy egy üvegbe (720 és 800 ml-es üvegeket használok az ilyesminek), tehát ha venni kellene az alapanyagot, akkor felső becslésként azt mondanám, hogy a kilónkénti ár háromnegyedét igényli befektetésként üvegenként.
6 megjegyzés:
Jaj, de jó ezt látni!
A nagymamám sokszor csinált savanyított csicsókát, akkoriban annyira nem voltam oda érte, de azért ettük. Arra emlékszem, hogy jó roppanós volt.
Aztán néhány évvel ez előtt a szabadkai piacon feltűnt egy zseniális bácsi az ő még zseniálisabb, nagyon különleges savanyúságaival és nála is lehetett kapni. Sajnos megbetegedett...
SZóval nagy érdeklődéssel olvasom, lehet, hogy egyszer én is nekilátok majd.
kíváncsiság szinten lehet, h kipróbálom. A barátnőm szerint örülni fog neki! :)
Kedves Dulmina!
Tudom, régen volt, de esetleg le tudnád még írni, pontosan hogyan csináltad, milyen lét tettél a csicsókára? Szeretnék meglepni vele valakit, és sehol sem találtam receptet.
Előre is köszönöm!
Lolle
Hasonlóan ízesítettem, mint ahogy az uborkát is szoktam (mivel anno én se találtam sehol receptet, kénytelen voltam a saját fejem után menni):
egy 720 vagy 800 ml-es üvegbe
- 3 evőkanál 10 %-os ecet (biológiai erjesztésű, nem szintetikus)
- 1/2 teáskanál só
- 5-6 szem feketebors
- 1/2 teáskanál köménymag
- 1/2 teáskanál mustármag (elhagyható)
- 1-2 babérlevél
- annyi víz, hogy ellepje
- késhegynyi nátrium-benzoát a tetejére (biztos ami biztos, elvileg elhagyható)
(- celofánnal bélelt fedő, hogy ne marja ki a belsejét az ecetes lé)
Amikor ezt a "próbaüzemet" csináltam, még nem volt semmilyen friss zöldfűszer, úgyhogy az kimaradt, a szezonvégi nagy csicsókasavanyításkor viszont már pompázott a friss tárkony, így abból is tettem bele egy-egy ágat:
itt megnézheted, hogy milyenek lettek.
Akkor frissiben nem igazán tudtam értékelni - szeptembertől tavaszig bőven volt időm megunni a csicsókát, szóval márciusban már a fülemen jött ki :) De következő télen, jóval szerényebb friss csicsókatermés mellett határozottan ízlett ez a ropogós, különleges savanyúság (nem csak nekem, hanem azoknak a családtagjaimnak is, akik más formában is kedvelik a csicsókát - csicsókautálóknak meg nem erőltetjük).
Jó munkát és sok sikert az elkészítéséhez!
Kedves Dulmina!
Nagyon szépen köszönöm, remélem nekem is ilyen jól sikerül majd. Teljesen tapasztalatlan vagyok befőzés ügyben, de lelkes :). Most pirulok, mert látom, leírtad az uborkás receptet a link alatt... Így külön köszönet, hogy a kedvemért még egyszer posztoltad.
Kellemes további főzőcskézést:
Lolle
Nagyon szívesen! Mindig jó érzés, ha kezdőknek sikerült kedvet csinálnom hozzá, hogy belevágjanak például a befőzésbe - aztán hátha ráéreznek az ízére, és pár év múlva már eszükbe se jutna kihagyni :)
Bevallom, én is az uborkás receptből puskáztam ki a mennyiségeket, de valójában jobb és egyértelműbb, ha konkrétan le van írva itt. Az olvasóknak mindenképp, de nekem is, mikor ismétléskor innen keresem vissza a bevált receptet.
Megjegyzés küldése