Feldarabolom, nem túl kicsire, mert jelentősen összeszárad, de nem is túl nagyra, mert akkor nagyon sokára száradna ki eléggé. Ha láthatóan nedves a vágásfelület, akkor egy papírszalvétával leitatom róla, amit lehet. Összeszedem a házban fellelhető fém (fontos, mert ez jól felmelegszik!) tepsiket, tálcákat, lapos tálakat, használaton kívüli fedőket (ezek alá pl. egy mélytányért teszek, hogy a fogó miatt ne legyen ferde), stb. Egy rétegben elrendezem rajtuk a darabokat. A vágott oldalukat rakom felfelé (pl. fél szilva, cikkekre vágott körte), illetve ha ez nem megoldható (pl. felkarikázott paradicsom), akkor időnként majd forgatni kell. A hámozással nem bajlódom, mert a héj egészen vékony lesz, egyáltalán nem zavaró a kész aszalványon.
A kezdést reggelre vagy legalábbis délelőttre időzítve kirakom a napra, ha kell, időnként arrébb viszem, éjszakára pedig behozom a házba (kellemes illata van ám!). Ezt addig ismétlem, míg kellően száraz kinézetű és tapintású lesz, akkor van kész. Időjárástól függően változó, hogy hány nap kell mindehhez: egyetemistaként laktam olyan albérletben, ahol egyetlen nap elég volt az almának az erkélyen, de esett már meg olyan is, hogy egy hétig rakosgattam a szilvát, mire elkészült. Nem kell meglepődni, 1 kg gyümölcsből fajtától függően mindössze 15-25 dekányi aszalvány lesz.
Megfigyeléseim szerint az első néhány nap a kritikus, akkor kell igazán meleg idő, utána már nem lesz baja, legfeljebb lassabban készül el. Ha viszont az elején nincs elég meleg, akkor tömegesen romlásnak indulhat - ha erre utaló jelet látok, természetesen nem várom meg a végkifejletet, hanem egy kompótba vagy pitébe beleborítom az összeset, aztán megvárok egy jobb alkalmat az aszalásra.
Tároláskor pedig nem árt időnként átmozgatni, hogy ne a molyok lakmározzák be idő előtt...
3 megjegyzés:
jó sok tepsid van! minden vendég fenekére pontosan kettő ragad :D
Pont ugyanezt akartam írni :) hogy de sok tepsid van!
hallottam olyat, hogy rossz idő esetén megmenthető úgy, hogy nyitott sütőajtó mellett fejezik be a szárítást.
nekünk sajna nem sikerült így a napon aszalni, lehet, hogy nem voltunk elég szakszerűek. van egy kis aszalógép (pontosabban szárítómasina), de idén nem aszaltunk, tavalyról maradt még elég sok aszalvány.
sajna a sárgabarack azzal sem jött össze, legalábbis csak rövid ideig volt eltartható, pedig arra lett volna a legnagyobb igény.
Azért a tepsik egy része olyan, amit sütésre már nem használok, mert rég lekopott a bevonata (sőt, az egyik lyukas is :), de erre még tökéletes...
A barackkal szerintem az lehetett a gond, hogy nem az a kemény, rostos faja volt. Mert bizony a lédús gyümölcsökből nehezen megy ez. Én egyszer csináltam barackot, anyukáméknak volt kis apró és eszméletlenül rostos fajta (lekvárban is alig adta meg magát) - no, az kiváló volt aszalni!
Tényleg sok múlik az alapanyagon.
Megjegyzés küldése