Idén olyan kedvező áron lehet jó minőségű szőlőhöz jutni a piacon, hogy nem csak friss fogyasztásra meg
bizonyos dzsemek édesítéséhez vettem, hanem must készítéséhez is.

A prés
Dédi Mama örökségéből való, sok-sok nyugalmas év után lett ismét munkára fogva.
A leszűrt must tartósítására két módszert találtam:
- hőkezeléssel, tartósító nélkül (mint az ivóleveket szoktam)
- hőkezelés nélkül, tartósítóval

Most ez utóbbit választottam, nátrium-benzoátot kevertem hozzá a tasakján lévő adagolási útmutató szerint. A sufni alsó részében, egyenletes hűvös helyen vannak a jól bedugaszolt üvegek. Mamánál előfordult, hogy karácsonyra is maradt kiforratlan must (ő is hasonló módon rakta el, csak akkoriban még szalicillel). Remélem, nekem is sikerül eltartanom addig, legalább egy üveggel :)
De amit tartósítás nélkül, frissen megiszok, az a biztos! :)))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése