
A tavalyihoz hasonlóan most is csokorba szedem, hogy mi minden került az asztalra az ünnepi időszakban. Szerencsére adódott egy kis munkamentes időszak közvetlenül karácsony előtt, így többet tudtam foglalkozni az előkészületekkel. Igaz, hogy végig a saját konyhám volt a helyszín, nem ott töltöttem a napok nagy részét, hiszen igyekeztem kevés munkával elkészíthető fogásokat választani. Viszont inkább minden nap készítettem valami frisset, kezelhető mennyiségben, minthogy maradékokon kelljen élni. A hétköznapokhoz hasonlóan most is leginkább tartalmas egytálételek és pékáruk kerültek az asztalra. A sokféle vegetáriánus fogás mellett volt némi hús is: karácsonykor halételek, szilveszterkor pedig malac. Nem fogok rendszert csinálni belőle, de most ennyi jólesett.
Előzetesen készítettem aprósüteményeket, amik folyamatosan fogytak is az adventi időszakban:

- Görög teasütemény
- Mogyorós keksz, és ugyanez darált mogyoró helyett darált mákkal is
- Meggyes-mákos keksz
- Birsalmás-diós keksz, birsalmasajt-kockával a tetején
- Mogyorós-mézes keksz
- Aszaltszilvás-mézes keksz
- Tündérkarikák (díszítéshez is, persze leszedés után ez is ehető)
- Étcsokoládés tallér, narancsos étcsokival
- Kókuszos-áfonyás csillag
- Gesztenyés csillag (ez nincs a fenti csoportképen, mert nem tartható el olyan jól, mint a többi)


A készülődés hajrájában minimál munkával elkészíthető ételek kerültek terítékre:
- Tündér almás (reggelire - nem is egyszer)
- Vegetáriánus székelykáposzta
- Spagetti padlizsános-paprikás paradicsomszósszal és sajttal (semmi köze az ünnephez, de 10 perc alatt kész, ízletes, laktató ebéd, a kevésnél is kevesebb befektetett munkával)


Szenteste vacsora:

Annyit módosítottam a recepten, hogy az Európa tálban készítettem (előmelegítés nélkül, 200 fokon 1 óra sütés + 15-20 perc az elzárt sütőben), és egy közepes fej káposztát vágtam az aljára, meg egy kis fehérbort is öntöttem alá (a tetejére pedig ugyanúgy krumplit szeleteltem). Így kétféle beépített köret is volt a birscikkekkel "újrapikkelyezett" halakhoz. Nem spóroltam a fagyasztott kaporral, szórtam a káposztára és a halszeletekre is. A hal cápaharcsa filé volt, tényleg szálkamentes, és cseréptálban sütve egész ízletes.
A további napokon:

- Palacsinta, a tortakrém, valamint a bejglitöltelékekhez felbontott lekvárok maradékával töltve
- Zöldfűszeres haltekercsek rizzsel
- Mediterrán halas egytál, busa filéből
- Diós tönkölykenyér
- Paprikás-magos keksz
- Nagyon mákos kocka
- Savanyúkáposztás csiga
- Zöldséges gyöngybab
- Tejszínes-krumplis kenyér (az év felfedezése kenyér témában)
Óévbúcsúztató-újévköszöntő:

- Gesztenyekrémleves
- Malacsült krumplival és töltött almával (meg a töltött almából külön ismétlés volt másnap, annyira ízlett)
- Szilveszteri bólé
- Szilveszteri sajtos malacfejek
- Narancsos-olívás lencsesaláta
Innivalók:
- Fehér és piros must
- Forralt bor
- Teák
- Bor, pezsgő

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése