Nagy szemű mazsolát rumba áztattam néhány órára (80 darabot, ez 3/4 teásbögrényi volt). (A rum alkoholtartalma elpárolog a sütés végére, de akit zavar, használjon gyümölcslevet vagy vizet helyette. A lényeg, hogy ne maradjon száraz a mazsola, mert akkor megég, mire megsül alatta a tészta.)
Egy tálban összekevertem az alábbi poralakú összetevőket:
- 12 dkg (12 evőkanál) darált dió
- 12 dkg (6 evőkanál) teljes kiőrlésű búzaliszt
- 12 dkg (6 evőkanál) zabpehelyliszt
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 3 evőkanál méz
- 12 dkg birspüré (cseréptálban megsütött birsalma krumplinyomóval összetörve, szűrőn átnyomva - ebből a kekszhez félretett adag)
- 1 dl étolaj
- kb. 1/2 dl víz
Nálam 180 fokon 15 perc alatt sült meg egy-egy adag, és összesen 72 darab lett.
A fehér lisztes csodákat megszégyenítően laza, enyhén ropogós, fűszeres kekszek lettek. A birsalma íze sajnos beleveszett, de az állagának kétségkívül jót tett a birspüré. Hmm... lehet, hogy legközelebb a rumos mazsola helyett nem túl száraz birsalmasajt-darabokat kellene inkább tenni a tetejére? (A lekvár szerintem túl nedves oda, elvenné a keksz ropogósságát.) (Utólagos kiegészítés: Az ötlet jónak bizonyult, így az igazi, határozott birs-ízzel.)
Ez most saját elgondolás alapján született, és annyira ízlik az eredmény, hogy megtartom a receptet.
Idő: 1 óra alatt megvan sütéssel együtt
Pénz: 400 Forintból kitelik a fenti mennyiség
Alapvetően hazaiból, a mazsola és a fahéj lóg csak ki a sorból.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése