2010. január 10., vasárnap

Alapreceptek - Kevert tészták


1 bögre = 2,5 dl

Palacsinta tej és tojás nélkül (vegán):


búzalisztből:

  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 1 csipet só
  • 3-4 dl víz
  • 2 dl szódavíz (vagy szénsavas ásványvíz)
  • 2-3 evőkanál étolaj
A vizet 2-3 részletben érdemes hozzáadni, így egy mezei fakanállal is gyorsan, könnyen csomómentesre keverhető. Összekeverés után rögtön lehet sütni, és nem kell olajozni a palacsintasütőt, az első előtt sem.

háromféle lisztből vegyesen:
  • 4 evőkanál (8 dkg) teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 4 evőkanál (8 dkg) teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 4 evőkanál (8 dkg) kukoricaliszt
  • 1 1/2 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 2 1/2 - 3 bögre víz (álltában sűrűsödik, lehet, hogy sütés közben is hígítani kell egy kicsit)
  • 2 evőkanál étolaj
A vizet 2-3 részletben érdemes hozzáadni, így egy mezei fakanállal is gyorsan, könnyen csomómentesre keverhető. Összekeverés után rögtön lehet sütni, és nem kell olajozni a palacsintasütőt, az első előtt sem.

Töltésre ötletek:

Piskóta tej és tojás nélkül (vegán):
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál finomítatlan nádcukor (amúgy meg ízlés szerint; mézzel is jó)
  • 1/2 citrom reszelt héja (elhagyható)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • kb. 2,5 dl víz (2-3 részletben hozzáadva; a legvégén egy nem túl folyós, jól keverhető tésztát kell kapni)
  • 1/2 citrom kifacsart leve (ha épp nincs friss citromom, egy csipet citromsavat teszek helyette - ettől indul majd be a szódabikarbóna)
  • 6 evőkanál étolaj
Amikhez használtam már:

Csokis piskóta (vegán):
  • 1,5 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál rizsliszt
  • 3 evőkanál holland kakaópor (természetesen cukormentes)
  • 5 evőkanál étolaj (napraforgó)
  • 1 teáskanálnyi vanília kivonat (csak úgy szemre)
  • kb. 2,5 dl víz, 2-3 részletben
  • édesítés ízlés szerint: pl. 2-3 evőkanál méz vagy finomítatlan nádcukor
  • 1 evőkanálnyi ecet (10 %-os sima ecet; nem érződik a kész sütiben, ahhoz kell, hogy a szódabikarbónától feljöjjön a tészta)
Amikhez használtam már:

Gyümölcstorta alap (vegán):
  • 2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 dl étolaj (szemre)
  • 2 evőkanálnyi méz (de különben meg kinek-kinek ízlése szerint)
  • bő 1 bögre víz (több méz mellé valószínűleg kevesebb is elég)
Amikhez használtam már (de tetszőleges gyümölcs kerülhet rá):

Gofri (vegán):
  • 25 dkg zabpehelyliszt
  • 2,5 evőkanál rizsliszt
  • 2 evőkanál nádcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kis citrom leve (ha épp nincs itthon citrom, egy csipet citromsavval is jó)
  • 0,5 dl olaj úgy szemre
  • kb. 4 dl víz (álltában sűrűsödik, úgyhogy sütés közben is kell egy kicsit hígítani még)
A vizet 2-3 részletben érdemes hozzáadni, így egy mezei fakanállal is gyorsan, könnyen csomómentesre keverhető. Ez a mennyiség 10-12 darabhoz elég, és jóval hosszabb ideig kell sütni, mint azt a gofrisütő lámpája mutatja, ráadásul közben nem szabad nézegetni, mert különben csúnyán szétmállik.

Amikhez használtam már:

Bögrés mákos (vegán):
  • 1 bögre zabkorpa
  • 1 bögre búzacsíra
  • 1 bögre tetszőleges gabonapehely, vagy akár vegyesen is
  • 1 bögre mazsola
  • 1 bögre darált mák
  • ízlés szerint méz (én ki szoktam hagyni, mert nekem a mazsola édessége elég)
  • fahéj
  • forró víz
Kép róla: Bögrés mákos süti


Joghurtos/kefíres-pelyhes muffin (tejes, bár simán el bírom képzelni növényi joghurttal is):
  • 1 pohár (175 g-os) natúr joghurt/kefír
  • 1 pohár zabpehely vagy tetszőleges gabonapehely (egy régebbi, száraz joghurtospohárral mérve, hogy ne ragadjon bele egy része)
  • 1 pohár teljes kiőrlésű búzaliszt vagy Graham liszt
  • 1/2 dl étolaj (csak úgy szemre)
  • 1/2 dl méz (szintén csak szemre - különben meg ízlés szerint)
  • 2 evőkanál őrölt lenmag
  • 1 teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • víz a megfelelő állag eléréséhez (kb. 1/2 dl)

5 megjegyzés:

Katina írta...

szuper gyűjtemény! köszi!!!
File --> Print:D

Edó írta...

Nagyon orulok,hogy megirtad ezt a bejegyzest!Ki is mentettem,hogy majd sorra kiprobalgassam.Ezek nagyon nekem valok,koszonet erte:)

egycsipet írta...

Jó ötlet, hogy ilyen szépen összeszedted! Én is köszönöm! :)

Bridge írta...

Jó kis válogatás lett.

little-mermaid írta...

Régóta próbáltam hasonló recepteket keresni- nem sok eredménnyel. Most végre megtaláltam. Köszönöm!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails