Háromlisztes alaptészta (vegán):
- 5 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 evőkanál kukoricaliszt
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- kb. 1/2 dl étolaj
- 1-2 evőkanál méz (illetve ízlés szerint lehet több)
- 1-2 dl víz, hogy egy összedolgozva könnyen alakítható, nem ragadós tészta legyen belőle
Zabpehelylisztes alaptészta (vegán):
- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt vagy tönkölyliszt
- 10 dkg zabpehelyliszt
- 1/2 kiskanál só
- 1 evőkanálnyi olaj
- kb. 1,5 dl víz
Gyors pizzatészta (vegán):
- 2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt vagy Graham liszt
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő VAGY 1 dkg friss élesztő, de ezt célszerű felfuttatni a vízben a mézzel/cukorral
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál méz vagy nádcukor
- kb. 2 dl langyos víz
* a tűzhelyhez tartozó sütőlemezt vékonyan kiolajozom, és kézzel elegyengetem rajta a tésztát, kis peremet csinálva neki a szélén; fogyasztáskor 4, téglalap alakú szelet lesz belőle
Ezzel a tésztával készítettem már:
- Pizza-félék: ebben a bejegyzésben még egy másik tészta szerepel (korábban az volt az alapreceptem), de ezt is készítettem már azokkal a feltétekkel
- Zöld pizza: édesköményes feltéttel
- Pizza sok zöldséggel, szósz nélkül
- Pizza grillezett paprikával és paradicsommal
- Zöldséges pite
- Kelbimbós-krumplis pite
- Krumplis lepény
- Zakuszkás-sajtos lepény
- Gombás pizza
Kefíres/joghurtos kelt tészta (tejes, illetve igény szerint használható hozzá növényi joghurt):
- 1 dl langyos víz
- 1 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál méz/nádcukor
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- egy csipet só
- 1/2 dl olaj
- 1 kis pohár (175 g) kefír/joghurt
- Szilvás lepény
- Gyümölcsös lepény az ősz jegyében
- Körtés pitetorta Camembert sajttal
- Kapros túrós lepény
Egyéb piték jó alaptésztával (vegán):
- Lugosi Dóra almás lepénye
- Cukkinis-túrós pite (mogyorós tésztával - maga a tészta vegán)
- Mese-mákos almás pite (egyszerű búzalisztes tésztával)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése