2010. január 2., szombat

Gesztenyekrémleves (vagy gesztenyepuding)


Előzetesen hagytam felengedni 1 csomag (25 dkg) natúr gesztenyemasszát, valamint rumba áztattam egy marék mazsolát.
3 dl főzőtejszínt (10 %-os zsírtartalmú) 2 dl vízzel feltettem melegedni. 2 púpozott evőkanál keményítőt simára kevertem 1 dl vízzel, majd hozzáadtam a melegedő folyadékhoz, és állandó kevergetés mellett sűrűre főztem. A tűzről levéve hozzámorzsoltam a gesztenyemasszát, valamint hozzáöntöttem a rumos mazsolát, és kézi habverővel simára kevertem. Amikor langyosra hűlt, sűrű kóstolgatás mellett, kisebb részletekben adagolva ízesítettem fél citrom levével és 3 evőkanál mézzel. Tányérba öntve azonnal tálaltam, némi plusz mazsolával díszítve. 3 adag.

Ezekkel az arányokkal elég sűrű, pudingszerű a végeredmény, bár a langyosan kevergetés miatt kihűlve sem köt be annyira keményre; aki hígabban szereti, használjon több folyadékot. Mivel a rumos mazsolával már nem forraltam, benne maradt az alkohol; ha ezt nem szeretnénk, már az elején bele kell tenni, hogy elpárologhasson az alkoholtartalma (illetve ízlés szerint kihagyható a rum).

Kihűlve akár desszert is lehet; nekem a maradék egy fél nap elteltével, hidegen még jobban ízlett.

Idő: kb. 10 perc alatt kész, csak ne feledkezzünk meg az előzetes teendőkről
Pénz: kb. 500 Forint a 3 adag
Ebbe most bőven kerültek külhonból jött hozzávalók is (rum, mazsola, főzőtejszín, citrom), de néha belefér.

3 megjegyzés:

Ottis írta...

Örömteli, boldog új évet kívánok én is!

Névtelen írta...

hát ez sajnos nagyon pocsék!!

Dulmina írta...

Sajnálom, hogy Neked nem ízlett.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails