
Malacsült:
Nem én készítettem, csak ettem belőle. Külön kis tepsiben sültek meg a bőrös karajszeletek (4 db, kb. 1,5 kg). Só és őrölt köménymag volt a fűszerük, valamint egy kis fehérbor alájuk. Időnként át kell forgatni. Ha a zsírjából kiszedve és lecsepegtetve hűl ki, akkor a maradék újramelegítés nélkül is jó. Ez most 200 fokon másfél órát sült (a sütési idő nyilván húsfüggő), előmelegítés nélkül; a köret elemei közben kerültek mellé.
Héjában sült krumpli:
Kicsi-közepes méretű, vékony héjú krumplik (nálam most adagonként 5 szem), egészben megsütve. 200 fokon kb. fél óra kell nekik (ha csak nagyobb krumplijaink vannak, azoknak hosszabb sütési idő kell, vagy érdemes félbevágni őket, vékonyan bekenni olajjal a vágott felületet, majd azzal lefelé tenni a tepsire). Héjastól ehető, a tányérján sózza mindenki. Érdemes csak annyit sütni, ami várhatóan frissen el is fogy, mert kihűlve messze nem olyan jó. Húsevők megmártogathatják a hús sütőlevében. Vegáknak pedig fűszeres olajat vagy fűszervajat lehet adni hozzá.
Töltött sült alma:
Savanykás almák közepét a száruk felől kifaragtam karalábévájó segítségével, ügyelve, hogy az alsó részüket ne lyukasszam ki (a kiszedett rész teteje ehető, csak a magházat kell kidobni). A lyukba tettem egy szem főtt gesztenyét, majd almás bodzadzsemmel kanalaztam teli. Fél óra alatt ez is megsült a többi mellett. 8 almát készítettem, ehhez kellett 8 szem gesztenye és 2 dl bodzadzsem. Adagonként kettőt (a kisebbeket) raktam a tálalásnál, plusz a maradék ebből hidegen is jó (akár önállóan, akár a maradék hús körítéseként).
(Főtt gesztenye hiányában felengedett natúr gesztenyemasszát használnék hozzá. A dzsem pedig legyen jó sűrűn gyümölcsös (szinte már lekvár), hiszen a kocsonyásítóval megkötött zselé a sütéskor egyszerűen elolvad és szétfolyik. Én áfonya helyett gyakran használok bodzát, hiszen jellegében hasonló, viszont ezt el tudom készíteni szezonban házilag, filléres alapanyagokból, saját ízlésem szerint.)

Jól eltalált összeállítás, és szükség esetén a kívánt szintű elkülönítéssel megoldható, hogy a hagyomány is teljesüljön és a vegák se maradjanak éhen. A kétféle köret - egy szokványos és egy merészebb - szintén hasznos, legalább az egyik mindekinek megfelelő. A töltött almát nem csak így köretként, hanem önállóan, desszertként is el bírom képzelni. Üdítő változatosság lehet a diós-baracklekváros-mézes felállás helyett.
Forrás: Ízek és érzések magazin, 2009. december-január (kisebb-nagyobb módosításokkal)
Idő: kb. 1,5 óra elteltével lehet enni, de legfeljebb fél óra munka csak
Pénz: kb. 1800 Forint a 4 bőséges adag (önállóan, nem menüsor részeként ettük, azért ekkorák)
Alapvetően hazai alapanyagokból.

Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése