2009. december 27., vasárnap

Zöldfűszeres haltekercsek

Az egyik karácsonyi fogás volt nálunk ez a látványos és ízletes halétel. Cseréptálban sütöttem és vele együtt pároltam a köretnek szánt rizst is - így az remekül átvette a tekercsek töltéséhez használt zöldfűszerek ízét, meg nem mellesleg mindössze az összerakás volt vele a teendő, majd egy bő óra elteltével a tálalás.


2 vékony szelet cápaharcsa filé
t előzetesen átraktam a fagyasztóból a normál hűtőbe kiolvadni.

A töltelékhez egy-egy kis marék friss zöldfűszert - most majoranna, kakukkfű és rozmaring akadt még a ház körül - apróra vágtam, majd összekevertem 2 púpozott evőkanál darált dióval és 1 evőkanál olívaolajjal. A halszeleteket vízzel leöblítettem, alaposan lecsepegtettem, majd megkentem őket a diós-zöldfűszeres masszával, feltekertem, és fogvájóval rögzítettem. Külsejükre egész zsályaleveleket tettem.

Mázas cseréptál aljára öntöttem 1 bögre rizskeveréket (előgőzölt, barna és vad rizs van benne, ennek hiányában csupa barna rizst használnék), majd felöntöttem 2 bögre folyadékkal (ebből 1/2 bögre fehérbor, a többi víz volt). Meghámoztam és kis hasábokra vágtam 1 közepes sárgarépát, a rizsre rendeztem, majd ezekre helyeztem a haltekercseket, így nem merültek bele a folyadékba. Enyhén ztam az egészet.

Ráhelyeztem a tál fedelét, majd beraktam a hideg (!) sütőbe, és 200 fokra kapcsolva 1 órát sütöttem, utána pedig még 15 percig az elzárt sütőben hagytam. Ezalatt megpárolódott az alján a rizs (beépített köret) és megsültek a haltekercsek. A felhasznált friss zöldfűszerek nagyon kellemes ízt adtak az egésznek. 2 adag.

Az alapötletet az Ízek és érzések magazin 2009. december-januári számában szereplő Fűszeres krémmel töltött haltekercsek adták.

Idő: kb. másfél óra elteltével lehet enni, de csak 15 percnyi munka az elején az összerakás
Pénz: kb. 900 Ft a 2 adag
Hazai alapanyagokból, a hal és az olívaolaj kivételével.

2 megjegyzés:

Frici írta...

Ünnepekre és hétvégekre is nagyszerű a hal! Csak szomorúnak tartom, hogy a 20 év alatt sajnos le vették az étlapról. :( Nagyon jó a blog és a receptek is! :)

BÚÉK !

nokedli írta...

ez aztán tényleg nagyon látványos. én is szívesen fogyasztanám most ebédre!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails