2010. január 12., kedd

Tippek és trükkök: Helyettesítések

A minap valaki azzal a keresőkifejezéssel jutott el hozzám, hogy "a szalalkáli pótolható a vaníliás cukor helyett?" Ezt nem javasolnám, a következőket viszont igen:

Pudingpor: 2 púpozott evőkanál étkezési keményítő + tetszőleges ízesítő (vaníliáshoz: vaníliarúd kikapart belseje vagy vanília kivonat, csokishoz: pár evőkanál cukormentes holland kakaópor, majd igazi csoki darabkák a főzés végén, gyümölcsösekhez: a folyadék egy része helyett gyümölcslé, befőttlé vagy szörp). Elkészítése ugyanúgy megy, mint a gyárinak; csak ebben nincsenek adalékanyagok, és töredékannyiba kerül.

Vaníliás cukor: Felhasított vaníliarúd egy (3-4 dl-es) üvegbe, cukrot önteni köré (gyümölcscukor is lehet), állni hagyni (minél tovább, annál jobb) - ha elfogyott, ki lehet kaparni a vaníliarúd belsejét és hozzákeverni az új adaghoz, meg tenni bele egy új rudat (1 csomag vanillincukor = 1 evőkanálnyi ebből). Nem szintetikus aromából van, és szintén jóval olcsóbban kijön.

Vanília, cukortól függetlenítve: Vaníliarúd kikapart belseje, vagy olcsóbb megoldásként 1 felhasított vaníliarúd 2 dl vodkában kiáztatva (1 teáskanálnyi ilyen kivonatot használok 1 csomag vanillincukor helyett) - ha elfogyott, ezt is meg lehet újítani. (Vaníliáról részletesen itt írtam.)

Ételízesítő: Szárított zöldség ledarálva + tengeri só (tetszőleges arányban, én kb. felesben szoktam); ha a sárgás színhez is ragaszkodunk, egy kis kurkumával az is elérhető. További variációk a témára darált zöldség helyett például zöldfűszerekkel itt.

Leveskocka: Az előbbi pontban ismertetett ételízesítőből egy teáskanálnyi + ha nem zavarnak a darabkák, akkor darálatlan szárított zöldség mehet még hozzá több.

Gyümölcsjoghurt: Friss gyümölcs vagy házi dzsem + natúr joghurt, tetszőleges arányban összekeverve.

Sütemény alappor: Tetszőleges kedvenc sütemény por alakú alkotórészei kimérve, a többit meg úgyis hozzá kell tenni a boltihoz is (a muffinok és az egyszerű kevert sütemények adják magukat erre a célra).

2 megjegyzés:

Helga írta...

Nagyon jó kis ötletek.
A gyümölcsjoghurtos megoldást én is így csinálom, és lánykáim nagyon kedvelik házi lekvárral. A vaníliás cukrot régen csináltam így ,de valahogy elmaradt... majd most újra...

Zizi írta...

Szia Dulmina!
Nagyon tetszik a blogod. Jó sok hasznos infót adsz át, kedvelem a receptjeidet. Szeretnélek egy díjjal megjutalmazni, ezért ugorj be hozzám légyszíves: zizikalandjai.blogspot.com.
Üdv,
Zizi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails