2010. január 28., csütörtök

Gombás-krumplis egytál árpagyönggyel


1/2 bögre árpagyöngyöt beáztattam egy éjszakára (ez most fontos lépés, mert így puhul majd meg egyszerre a többi összetevővel). Másnap leöntöttem róla a nagyja áztatóvizet, majd a vizes magokat szétterítettem egy kerámia piteforma alján. 4 közepes szem, vékony héjú krumplit alaposan megmostam, felcikkeztem, valamint 12 kisebb darab (kb. 25 dkg) csiperkegomba tönkjét levágtam. Az előkészített zöldségeket elrendeztem az árpagyöngy tetején (egy-egy körbe azonos krumpli darabjai kerültek, és a gombatönköknek is lett helyük). 1 kis doboz (175 g) natúr joghurtot a dobozában elkevertem 1/2 kiskanál sóval, frissen darált tarkaborssal és morzsolt petrezselyemzölddel (legyen erőteljesen fűszeres, a zöldségek és az árpagyöngy sokat átvesz), majd a rakottasra csorgattam. Az összeállított ételt beraktam a hideg (!) sütőbe, és 200 fokra kapcsolva 30 percig sütöttem, meg utána még 15 percig az elzárt sütőben hagytam. Ezidő alatt a gomba és a joghurt által engedett lében puhára párolódott az alján az árpagyöngy (tényleg nem hiányzott a plusz folyadék), megsültek a zöldségek, és enyhén megpirult az egésznek a teteje. A sütőből kivéve a piteformában tálaltam (így kevesebb a mosatlan + nem megy szét a minta az átrakáskor; alátét persze kell, és eleinte nem tanácsos puszta kézzel megfogni a tálat). 1 bőséges adag.

Idő: kb. 1 óra elteltével lehet enni, de csak 10 percnyi munka az összerakás; az árpagyöngy áztatásáról ne feledkezzünk meg!
Pénz: kb. 250 Forint
A fő összetevők mind hazaiak voltak, a fűszerek nem.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Dulmina!
Nagyon tetszik a blogod, ezért kaptál tőlem valamit, kérlek, nézd meg:
http://pocakpanna.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails