2009. január 21., szerda

Búzadarás-almás csemege

Már foglalkoztat egy ideje valamiféle búzadarás desszert készítése - ami nem is túl édes, nem is durván tejes, ráadásul nem is nagyon zsíros (igen, fogalmam sincs, hogy lesz így meg az éves "kötelező" fánkevés - egyszerűen nem kívánom a nagyobb mennyiségű zsiradékot mostanság).

Ma a tettek mezejére léptem, és ez lett az eredmény:

Kevés olajon odatettem pirulni 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölydarát, egy másik edénybe pedig 3 bögre vizet lefedve, forrni. A darát folyamatosan kevergetve megpirítottam. A végén kevés sót és jó sok őrölt fahéjat szórtam bele, majd felöntöttem a vízzel (habzik, de bátran kell önteni, és akkor hamar elcsendesedik), és így is főztem még egy kicsit. Lefedtem, elzártam alatta a lángot, és állni hagytam. Közben megtisztítottam (csak mert ez most vastag héjú volt, amúgy elég a magházát kivágni) és apró darabokra vágtam 3 almát, késsel durvára aprítottam egy fél marék diót, meg hozzáraktam még egy fél marék mazsolát is. Megvártam, míg a dara langyosra hűlt, akkor hozzákevertem mindezeket, meg egy kis mézet is. Nem túl látványos, de igen finom.

Dió helyett mogyoróval is el tudom képzelni, a pirítást viszont mellőzném a többi belevaló hőkezelésével együtt (a darát nyilván muszáj megfőzni, a többit viszont inkább élvezem nyersen - ezért a langyosan összekeverés). A méz mennyisége ízlés szerinti, édesszájúaknak inkább külön odaadnám hozzá a mézesüveget, rájuk bízva az adagolást. Más friss gyümölcsökkel is jó lehet, nekem most csak alma volt itthon. A késsel darabolás jó ötletnek bizonyult, így rágható maradt minden. Látványosabb tálaláshoz a belevalókból tennék félre, és azzal díszíteném a tetejét.

(Az ihletet ebből a receptből merítettem.)

4 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Erre is igaz lehet, hogy a legegyszerűbb dolgok a legjobbak (legfinomabbak). A leírás alapján így képzelem.

Névtelen írta...

Nahát, ez majdnem olyan, amit mi szoktunk készíteni reggelire, búzadarás finomság néven :) Csak mi általában mazsolát és napraforgómagot használunk. És egy ideje a pirítást mi sem zsiradékon csináljuk, az csak menet közben kerül bele.
Marcsi

Névtelen írta...

Prószára nem gondoltál? Nagyon finom. Igaz, kukorica, és a tejterméket (kefír, tejföl) nem lehet megúszni, de édesen (lekvár, aszalt gyümölcs) és sósan is el lehet készíteni.

Névtelen írta...

Ezért is szeretek nálad böngészni, mert nem jutott volna eszembe, pedig minden hozzávaló volt itthon.
Azonnal elkészítettem és valóban nagyon finom :)) Köszönöm !
Réka

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails