Kenyér (vegán):
A legegyszerűbb, leggyakrabban sütött kenyér nálam a dagasztás nélküli kenyér, 100 % Graham lisztből.
Itt írtam róla részletesen: Kenyér - tökélyre fejlesztve :)
Később egy BBD bejegyzés is lett ezzel kapcsolatban angolul, amikor 'kenyerek teljes kiőrlésű lisztből' volt a téma. Itt lépésről lépésre, képekkel illusztrálva írtam le ezt az alapreceptet: My Favourite Bread Step-by-step
* * *
Kelt tészta péksüteményekhez (vegán):
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt (általában búza, vagy max. fele részben rozs)
- 1 evőkanál nádcukor vagy méz
- 2 csipet só
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő VAGY 1/2 kocka (2,5 dkg) friss élesztő
- 1 - 1 1/2 dl étolaj
- kb. 2 1/2 dl víz
* nem szükséges kifejezetten keleszteni, de nem is válik hátrányára, ha úgy jön ki
Ezzel a tésztával készítettem már:
- Kakaós és fahéjas csiga
- Sajtos csiga: kis tejfölt alákenve, vagy egyszerűen csak beleszórva a reszelt sajtot, az összes tésztához kb. 20 dkg sajt szükséges (nem érdemes többet tenni bele, mert sütéskor kifolyik; ezzel is jó sajtos)
- a fenti két változatból egy BBD bejegyzés is született angol nyelven: Cocoa, Cinnamon or Cheese Pastries ('reggelire készíthető kenyerek' témában; azért választottam ezt, mert gyorsan el lehet készíteni, akár egy hétvégi reggelen is)
- Csigák grillezett paprikával
- Mákos csiga és bejgli (a végén említett diós töltelékkel is finom volt, később kipróbáltam)
- a bejglikről is lett egy BBD bejegyzés, a december hónapra meghirdetett 'ünnepi kenyerek' témában: Bejgli with Walnuts & Poppy Seeds
- Savanyúkáposztás csiga
- Szilveszteri sajtos malacfejek
- Gesztenyés-meggyes csiga
* * *
Pizza alap (vegán):
- 2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt vagy Graham liszt
- 1 csomag (7 g) szárított élesztő VAGY 1 dkg friss élesztő, de ezt célszerű felfuttatni a vízben a mézzel/cukorral
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál méz vagy nádcukor
- kb. 2 dl langyos víz
* a tűzhelyhez tartozó sütőlemezt vékonyan kiolajozom, és kézzel elegyengetem rajta a tésztát, kis peremet csinálva neki a szélén; fogyasztáskor 4, téglalap alakú szelet lesz belőle
Ezzel a tésztával készítettem már:
- Pizza-félék: ebben a bejegyzésben még egy másik tészta szerepel (korábban az volt az alapreceptem), de ezt is készítettem már azokkal a feltétekkel
- Zöld pizza: édesköményes feltéttel
- Pizza sok zöldséggel, szósz nélkül
- Pizza grillezett paprikával és paradicsommal
- Zöldséges pite
- Kelbimbós-krumplis pite
- Krumplis lepény
- Zakuszkás-sajtos lepény
- Gombás pizza
* * *
Csicsókás kelt tészta (vegán):
- 1 dl langyos víz
- kevés méz/nádcukor
- 1 dkg friss élesztő
- 25 dkg csicsóka, sós vízben megfőzve, majd meghámozva, krumplinyomón áttörve
- 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (+ szükség szerint, hogy éppen ne ragadjon)
- 10 dkg olvasztott vaj/margarin vagy szűk 1 dl étolaj
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 1 1/2 teáskanál só
* kb. 1 óra kelesztést igényel, utána tetszés szerint formázható
Ezzel a tésztával készítettem már:
- Csicsókás pogácsa
- a csicsókás pogácsáról a World Bread Day kapcsán angolul is írtam: Pogácsa with Sunchokes
- Csicsókás lepény füstölt parenyicával
- a csicsókás lepény a 'kenyerek sajttal' témájú BBD forduló kapcsán lett, összekombinálva egy általam korábban már kedvelt pizzafeltétet ezzel a csicsókás tésztával; az angol nyelvű bejegyzésbe a pizzarecept is bekerült (mert a csicsókás lepénnyel ellentétben ez egész évben készíthető, és nem csak parenyicával): "Pizza" with Sunchokes and Smoked Cheese
* * *
Tejszínes kalács (lakto):
* a fűszerezés, aszalt gyümölcs hozzáadása tetszőlegesen variálható
* nagyon jól bírja a néhány napos tárolást is, konyharuhába tekerve (vagy ideális esetben a kenyeres zsákban) nem szárad ki
* kenyérsütő géppel is elkészíthető, ez esetben frissen lényegesen jobb, mint utána kihűlve, másnap (itt még egy tojásos változatot írtam; nagy keverőüsttel rendelkező géphez érdemes duplázni a mennyiséget, különben elég lapos lesz)
3 megjegyzés:
A tejszínes kalács nagyon finom, szerintem érdemes felvenni ide.
A savanyú káposztának nincs külön címkéje, a káposzták közül kellett mindig kibogarásznom :-) És jobbra az alapreceptek közé is érdemes lenne szerintem felvenni.
Sokáig tartott, míg rájöttem, hogy a káposzta egyébként a kuszkusz után következik és az áfonya a zöldfűszer után. Az ékezetkezelést viszont - gondolom - nem lehet megbűvölni.
Köszönöm, jegyeztem. Az ékezetkezelésen sajnos nem tudok változtatni, de a többit megoldom.
Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!
Megjegyzés küldése