Az eredeti receptet Veránál olvastam. Én cseresznye helyett meggyel készítettem el, és egy kicsit lejjebb vettem az édességéből is.
Egy nagy tálban összekevertem az alábbiakat:
- 1 és 1/2 bögre teljes kiőrlésű búzaliszt ("kísérleti" recepthez ezt szoktam, ha bevált, akkor legközelebb már mehet a tönköly)
- 1/2 bögre kukoricaliszt
- 1/2 bögre búzacsíra
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 csomag sütőpor (még nem érzek késztetést, hogy a sima, "mezei" változatot valami reformosra cseréljem)
- 1/4 bögre étolaj (úgy szemre, hogy ne kelljen olajos mérőpoharat mosogatni)
- a meggybefőtt leve (ld. alább)
- víz a megfelelő állaghoz: sűrű, de jól keverhető, mint egy muffintészta (nekem most bő 1,5 bögre víz kellett még ehhez)
Egy közepes méretű, kikent, lisztezett tepsibe öntöttem, majd egyenletesen megszórtam a tetejét egy kis őrölt fahéjjal és 2 evőkanálnyi finomítatlan nádcukorral.
180 fokon jó fél órát sült előmelegítés nélkül, mire a látvány és a tűpróba is késznek mutatta.
Finom illata lett, és az íze is megfelelt a várakozásnak. A barnacukor szépen rásült a tetejére, és nekem ennyi édesség elég is volt bele. Nekem langyosan ízlett legjobban, de kihűlve sem rossz.
Utólagos kiegészítés: Kicsit átszabva volt ismétlés, és minden bizonnyal ez lesz az én változatom!
1 megjegyzés:
Nagyon tetszik ez a sütid, főként a meggy miatt - ilyenkor télen is olyan jólesik.
Elnézést, ha okoskodom, de ez a süti mindenképpen a kevert tészták családjába tartozik, piskótának csak a hagyományosan sok tojással, azok számához mért liszttel és cukorral készülő tésztát nevezném. Zsiradékféle vagy más összetevő nem is kerül bele, csak a fenti három dolog. Egyébként már elég rég nem készítek ilyet, mert nem szeretem a nagyon tojásos sütiket. Találóan mondja az angol sponge cake-nek.
Szóval teljesen egyetértek: a süteményed nem piskóta, de annál sokkal finomabb!
Megjegyzés küldése