2008. október 13., hétfő

Kölestej házilag

Ha rizsből lehet (és a tapasztalat azt mutatja), akkor - gondoltam - kölesből is menni fog.

Feltettem hát 1 bögre kölest 5 bögre vízzel főni (négyszeres mennyiségű víz kell ugye a lé nélküli kásához, ehhez akkor nyilván több). Felforraltam, majd lefedve, kis lángon főztem tovább. Amikor már elég sűrű volt a leve, leszűrtem, aztán a kölest visszaraktam a lábasba, öntöttem rá úgy másfél bögrényi vizet, és főztem tovább. Aztán ezt még egyszer megismételtem. Talán tovább is lehetett volna még "vallatni", nekem most ennyi elég volt. Ennek sokkal rövidebb főzés is elég volt, mint a rizsnek, és a kész tej is barátságosabb ízű úgy magában (azt viszont nem tudom, hogyan viszonyul a boltihoz, mert olyat még nem kóstoltam).

2 megjegyzés:

Kata írta...

Szia!

Bolti kölestejet még én sem kóstoltam, de kíváncsi lennék, hogy az általad készített mennyire sűrűsödik be, ha hagyod egy kicsit állni?
Én géppel csinálom, mert van egy szójatej készítőm, ami ezt a feladatot is el tudja látni, de meglehetősen sűrű a végeredmény, másnapra meg rezgősre szilárdul. Főzéshez kitűnő, de mondjuk a lányaim nem innák meg magában ...

Köszi,

Kata

Dulmina írta...

Mint a beton :) Na jó, annyira talán nem, de legrosszabb esetben mint mondjuk egy normál főzős puding. Egyébként attól függ, hogy mennyire bőven öntöm rá a vizet, és a végén a főtt kölest meddig kevergetem a szűrőben. Ha akarom, tudom valamivel hígabbra is csinálni. Viszont felhasználás előtt mindenképpen érdemes átkeverni egy kicsit.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails