A hagyományos krumpli-rizs-tészta szentháromságot is meg lehet variálni, meg persze azon túl is van élet.
Ötleteim bő zsiradékban sült krumpli helyett:
- Csíkos krumpli
- Héjában sült krumpli (még mártogatva is jobban jársz!)
- Rösti-változatok
Rizs:
Fehér rizs helyett barnát használok – ugyanúgy kell elkészíteni (tehát a régi, jól bevált rizses receptek működnek ezzel is), csak hosszabb főzési idő kell neki. Picit más az íze is. Például ezekben a receptjeimben barna rizs szerepel:
Tészta:
Fehér lisztes helyett legyen durum vagy Graham lisztből – amúgy a régi, jól bevált tésztaételeinket minden további nélkül elkészíthetjük belőle. Ízelítőül pár recept:
- Pasta sült paprikával (itt azt is leírom, hogy érdemes kifőzni a tésztát – talán nem evidens mindenkinek)
- Gomba spagettivel
Élet a „szentháromságon” túl:
A zöldségek sem unalmasak ám! Persze nem valami agyonfőtt, ízetlen masszára gondolok a tányér szélén, hanem például ilyesmikre:
- Erdész rakottas (akár köretnek, akár önálló vegetáriánus ételnek is)
- Rozmaringos sült cékla (épp szezonja van!)
- Zöldségpaprikás kapros túrógombóccal
Azokat az ételeket is kedvelem, amelyekhez már nem kell külön köret, mert az egyszerűen „beléjük van építve”. Például ezekről írtam már a blogomon:
- Árpagyöngy zöldségekkel (természetesen szárított helyett friss zöldségből is lehet készíteni: akkor kevés olívaolajon félpuhára párolom a feldarabolt zöldségeket, majd összefőzöm az árpagyönggyel – persze így kevesebb víz kell; húsevőknek nem csak párolt zöldséget, hanem pirított húskockákat is kevernék bele)
- Tejfölös harcsa (más rakott húsételeknél is járható út, hogy a zöldség egyben köretként is szolgál – ha elegendő zöldséget rakunk rá/közé/mellé, akkor már nem kell hozzá még külön valami)
- Hal narancságyon (akár csak a narancskarikákkal is finom, de aki idegenkedik ettől, „hagyományos” köretjavaslatot is adok hozzá)
- Töltött paprika (benne van :)
- Puliszkás pizza (és még a tésztát is meg lehet úszni! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése