2007. december 20., csütörtök

Hal narancságyon

Lassan körvonalazódik, hogy mi lesz az idei karácsonyi fogás, bár ez attól is függ, hogy milyen hozzávalókat sikerül beszerezni. Addig is megosztom a tavalyit. Nagy siker volt, karácsonytól függetlenül is elkészítettük még párszor, és amikor baráti körben meséltünk róla, többen kedvet kaptak hozzá és elkérték a receptet.

Tehát tavaly szenteste ezt ettük, utána meg sütik voltak:

Hal narancságyon
  1. Előkészítünk személyenként 1 szelet halfilét (kb. 20-25 dkg/db).
  2. Alaposan megmosunk 1 citromot és 2-3 narancsot (1 kg halhoz, illetve ízlés szerint lehet több, és akkor nem szükséges külön köret), majd keresztirányban 3-4 mm vastag szeletekre vágjuk (héjastul), magját eltávolítjuk.
  3. Egy megfelelő tepsit vékonyan kikenünk olívaolajjal, elrendezzük az alján a citromszeleteket, rárakunk egy réteget a narancsszeletekből is, majd megszórjuk Provance-i fűszerkeverékkel.
  4. Ráfektetjük a halszeleteket, amelyeket aztán tengeri sóval, frissen darált borssal és Provance-i fűszerkeverékkel ízesítünk.
  5. Elrendezzük megmaradt narancsszeleteket az étel tetején, illetve a halak közötti résekben, majd kevés (1-2 evőkanál) olívaolajat öntünk rá.
  6. Alufóliával lefedve megsütjük (a szeletek vastagságától függően 25-30 perc, fagyasztott halból több). Akkor jó, ha a halhúst könnyen járja a villa.
  7. A halat a narancsszeletekkel és esetleg ízlés szerinti egyéb körettel tálaljuk. Italnak fehérbor illik hozzá.

Köretjavaslatok:

  1. Krumplikarikák: Személyenként 2-3 kis krumplit meghámozunk és 3-4 mm vastag szeletekre vágunk. Vastag aljú fémserpenyőbe tesszük, pár kanál olívaolajat öntünk rá, és gyakori kevergetés mellett nagy lángon megsütjük (vigyázzunk, hogy ne törjük össze a szeleteket). Ha kész, tengeri sóval ízesítjük.
  2. Barnarizs: Személyenként 1 dl barnarizst megmosunk, tűzálló edénybe tesszük. Másfélszeres mennyiségű vizet mérünk rá. Ételízesítővel és frissen darált borssal ízesítjük. Felfőzés után lefedve kis lángon 20-25 percig melegítjük, majd még további 10 percig állni hagyjuk. (Mikrohullámú sütőben is elkészíthető, felfőzés után a legkisebb fokozaton – különben kifut).

Megjegyzések:

  1. Pontyból és harcsából is finom volt.
  2. A fűszerezéshez bevált: Kotányi Malom – Tarkabors, Francia
  3. Az eredeti receptben 2 apróra vágott édesköményt is kell a hal mellé tenni, és héjában főtt krumpli a köret (felszeletelve).

Jó étvágyat!

Forrás: http://chocolateandzucchini.com

(Dorades à l’Orange et au Fenouil)

Utólagos kiegészítés: A karácsonyi mozaikban kép is van róla.

5 megjegyzés:

siccike írta...

És a vegás eszik halat Szenteste?:-)
siccike

Dulmina írta...

Szia Siccike!
Tavaly ez a kérdés még nem vetődött fel, mert akkor még nem voltam vega :-) S mivel tudom, hogy nem csak vegák olvasgatnak nálam, gondoltam, teszek fel pár kipróbált, szerintük normális receptet is - hátha megtetszik valakinek...
Egyébként úgy tűnik, idén is hal lesz, de még mindig inkább eszek ezt, mint pulykát vagy bárányt (ami pedig nagy divat!).

siccike írta...

Persze, gondoltam, hogy nem a vegásoknak szántad, csak viccesen kötözkedtem.:-)
Hát, igen a bárány, az nagyon nem tartozott a kedvenceim közé már húsevő koromban sem... brrrr

Unknown írta...

Sikeresen megsütöttem életem első narancsos halszeleteit. Azt hittem halban már nem tudok ujabb izeket találni. Tiszta szívből köszönöm a recepjét. Csodálom vitalitását. Sok erőt kivánok a munkájához.
Üdvözlettel kiskks.

Dulmina írta...

Köszönöm az elismerő szavakat, mindig jólesik, ha sikerül valakinek örömet okozni az írásaimmal.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails