2008. február 19., kedd

VKF! XIII: A zeller dicsérete

Különleges köretek... Mi sem egyszerűbb, főleg egy vegetáriánusnak, aki aztán végképp nem finnyás a különféle zöldségek, gyümölcsök, magok, miegymás tekintetében!

Meg az étel, aminek ez a körítése... Na, ez már nehezebb ügy, mert ugye a fentiekből következően húst nem fogyasztok, a legtöbb húsmentes étel meg nem „valami + köret” szerkezetű.

Viszont eszek rengeteg olyan dolgot egytálételként, ami a húsevők számára tulajdonképp remek köret lenne. Például ez itt, meg különféle variációi:

Akadt itthon pár gyors fogyasztásra váró paradicsom, amiből mindenképpen valami olyat szerettem volna készíteni, amit konzervből vagy sűrített paradicsomból nem lehet.

Aztán beugrott ez a zelleres-paradicsomos kombináció a Ciprusi zelleres hús receptjéből: húskockák, aztán azon zellerszeletek, paradicsomszeletek meg összetépett zellerzöld, és az egész lefedve, kis lángon megpárolva. Valamikor nagy kedvencem volt ez, sok zellerrel meg paradicsommal készítve, külön köret nélkül.

Most már csak az a kérdés, hogy hús helyett mi legyen az alap? A szójával valahogy nem vagyok nagy barátságban, úgyhogy talán valami mag kellene. Ami kellően jellegtelen ízű, mert itt úgyis a zellerről szól a történet.

Végül az árpagyöngy mellett döntöttem. Beáztattam pár órára, hogy hamarabb megpuhuljon majd. Aztán lecsepegtettem, megfuttattam egy pici olívaolajon, rárétegeztem a zellert és a paradicsomot (személy szerint jó sokat, de nyilván ízlés dolga az arány), felöntöttem a száraz árpagyöngyhöz képest kétszeres mennyiségű vízzel, felfőztem, majd kis lángon puhára pároltam (kb. fél óra). (Áztatás nélkül két és félszeres mennyiségű vizet is elbír, meg vastagabb zellerszeleteket és hosszabb párolást.) Az árpagyöngy szépen fölszívta a vizet meg a paradicsom levét. Nem kevertem össze, így a díszítéssel sem kellett külön vesződni :) A tálaláskor egy kis zelleres fűszersóval ízesítettem.

Az eredmény: egy könnyű, de azért laktató, átütően zelleres fogás. Én egytálételként ettem, de el bírom képzelni köretként is, illetve az alapötletet adó recept szerint az alapba az árpagyöngy mellé rakott pirított húskockákkal is (akkor kevesebb vízzel felöltve, mert a hús is enged levet), amolyan "beépített" köretként.

További lehetőségek a témában: Ki fogom próbálni más magokkal is, akár vegyesen is (barna rizs, köles, hajdina, lencse, sárgaborsó, bab). És persze a tetejére kerülő dolgokat is lehet variálni tetszés szerint. Csak a főzési időt kell jól összehangolni, a magoknál áztatással, a zöldségeknél meg a darabok méretével szabályozva.

* * *

További, köretként is tálalható ételek a blogomon a köret (is lehet) címkénél találhatók. Természetesen folyamatosan bővítem a kínálatot.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails