2008. február 22., péntek

Kókuszos-répás muffin

(in English)

Tegnap vettem ilyen aranyos virágos muffinformákat (a meglátni és megszeretni tipikus esete volt a boltban), ma meg már fel is avattam őket (és ezek után határozottan állíthatom, nem bántam meg a beszerzést).

Tésztát a régóta kinézett receptek közül választottam. Mivel jó sok répa van itthon, és tojásból sincs nagy hiány, Kaldeneker Gyuri Kókuszos répakuglófjára esett a választásom (bátorságnak nem voltam híján :).

Gondoltam, jó lesz az úgy is, ha nem egyben, hanem muffinoknak sütöm meg. A lisztet teljes kiőrlésűre cseréltem, így csak kb. 20 dekányi kellett a megfelelő állagú tésztához, a cukor helyett meg egy kis mézet csorgattam bele (jóval kevesebbet persze). 24 darab lett, de a légkeveréses sütőben megsült egyszerre (igaz, a fentieknek a teteje, a lentieknek meg az alja lett egy kicsit sötétebb, de egyáltalán nem zavaróan), 150 fokon röpke 20 perc alatt. A belsejük nagyon szép sárga, nem is látszik a barna liszt :)

Én most az új formákat ünnepeltem vele, de szerintem húsvétra sem lesz ez rossz!

8 megjegyzés:

Sütis néne írta...

ezt ki fogom próbálni!:-)
a nemrég készült legelső répatortám is ízlett, ez is szimpatikus recept!
már csak ilyen jópofa forma kellenne hozá...;-P

Dulmina írta...

Remélem, ebben sem fogsz csalódni! :)

larousse írta...

Ez isteni finom lett! Egy dolgot árulj el nekem, mér' kell ehhez olyan nagy bátorság?

Dulmina írta...

Az igazat megvallva nem tudom, de ez volt az eredeti receptben :-) Valószínűleg arra gondolhatott a szakács egyébként, hogy a kuglófsütés sem mindenkinek triviális, meg a répa miatt is egy kicsit bevállalósnak kell lenni. Mondjuk a Csokis-céklás süti után ez nekem már enyhe volt :-)

Adéle írta...

Szia Dulmina!

Tudod milyen régen kinéztem már ezt a receptet? Már csak a konkrét megvalósítás hiányzik - csak úgy tűnik gyűjtenem kell még egy kis bátorságot... :-))))

Annyit kérdeznék, hogy véleményed szerint egy "teljesen átlagos" 12 darabos muffinformához a hozzávalóknak kb. a feléből készítsek tésztát?

Egyébként magam is úgy tapasztalom, hogy ha teljesőrlésű lisztet hasznalok, akkor kb. a 2/3-a szükséges annak a mennyiségnek, amit a recept finomlisztre vonatkozóan ír - vagy kb. 1/3 résszel több folyadék.

Te kb. mennyi mézet vettél a tésztához? Egy jó ideje egyébként én sem kívánom a nagyon édes ízeket... :-)
Úgy általában mik a tapasztalataid a cukor mézzel való kiváltását illetően (az arányokra gondolok, azaz mennyi cukornak kb. mennyi méz felel meg) - figyelembe véve, hogy az ember lánya az átlagosnál kissé mérsékeltebben édesszájú?

Ja, és még egy gyors kérdés - remélem, nem haragszol, hogy itten ennyi kérdéssel "bombázlak" :-) - hol lehet ilyen jópofa sütőformákat beszerezni?

Előre is köszi a válaszokat! :-)

Adéle

Dulmina írta...

Szia, Adéle!

A témába vágó kérdéseknek mindig örülök :-)

Igen, 12 darabhoz érdemes felezni, szerencsére még a "fél tojás" című probléma sem merül fel. Én is soknak éreztem az egész adagot (csak erre a bekeverés után jöttem rá), de végül lazán elfogyott, úgyhogy nem untam meg :-)

Az az igazság, hogy nem szoktam pontosan méricskélni (úgyis az állag meg az íz a lényeg), így a méz (most épp akác) is csak találomra ment - úgy 3-4 evőkanálnyi talán. Sütikben mostanság kezdek mézet használni a folyékony édesítő helyett. Eddig valamiért azt hittem, hogy a méztől kemény lesz a tészta, de most úgy tűnik, nincs ilyen probléma. Mondjuk valószínűleg a mennyiség is számít, és tényleg nem használok sokat. Én a cukrot kapásból felezem, aztán azt helyettesítem, kicsit még lefelé kerekítve. Meg persze kóstolgatok :-) Nehéz megmondani pontosan az arányt, mert a mézek se egyformán édesek, meg már az én ízlésem is nagyon alulról lövi a közízlést. Egy átlagosan édes mézből az eredeti cukormennyiségnek legfeljebb a negyedét rakom indulásképp, aztán a sütőpor, illetve szódabikarbóna bekeverése előtti kóstolással próbálok "jósolni". De úgy vagyok vele, hogy inkább alul legyen édesítve, mint túl - legfeljebb majd utólag csorgatok még rá mézet vagy édeskés lekvárral tálalom.

Mi volt még a kérdés? ... Igen, a forma lelőhelye: Kiskundorozsma, Százforintos bolt. Sok gyenge minőségű ezt-azt árulnak, de időnként kincsekre lehet bukkanni náluk! És nem haragszanak akkor sem, ha csak nézelődöm... :-)

Remélem, segítettem a válaszokkal, és hamarosan Te is bátor leszel! :)

Dulmina

PartizánOrsi írta...

Sziasztok! Ezt a sütit már én is megcsináltam, csak nem reformosan... azért maradhatok? :-) Nagyon finom és a céklás is a listámon van. A formák meg szépek!

Ancsa írta...

Nagyon finom lett! 20 dkg graham lisztből és 4 kanál mézzel. Nem túl édes, de így egészen különlegesen dominál a kókusz. Köszönöm a receptet!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails