2008. február 8., péntek

Stíriai metélt

Kollégista koromban szinte ünnep volt, ha a zsírban úszó, égett sajttal koronázott bolognai alternatívájaként stíriai metélttel leptek meg bennünket a konyhás nénik. Igaz, annak is ropogott a teteje, de számomra a vastag cukorréteg miatt amúgy sem volt vonzó. Az alja viszont határozottan ehető volt.

Egyszer ilyet is készítettem a klasszikus Horváth Ilona szakácskönyv szerint, aztán beláttam, hogy jó lesz nekem a "fapados" változat is, kifőtt tésztából (akár maradékból is). Valahogy így:

Stíriai metélt


  1. ¼ csomag (12,5 dkg) durumbúzás szélesmetéltet a tasakon szereplő leírás szerint megfőzünk. Ne legyen nagyon puha.
  2. A lecsepegtetett tésztához hozzákeverünk 25 dkg túrót.
  3. Összekeverünk 3 tojás sárgáját, pár csepp vanília aromát (vagy vanília kivonatot), valamint édesítőt ízlés szerint. A 3 tojás fehérjét habbá verjük, és azt is beleforgatjuk a masszába. Végül az egészet a túrós tésztához keverjük.
  4. Olvasztott vajjal kikent jénaiba öntjük, és mikrohullámú sütőben grill+főzés beállítással kb. 15 percig, majd tányérra kiborítva még kb. 5 percig sütjük. Akkor jó, ha megszilárdult a külseje.
  5. Melegen és hidegen is finom. Adható hozzá valamilyen öntet vagy hígított lekvár.
Változatok:
  • Természetesen tepsiben, hagyományos sütőben is elkészíthető.
  • Dúsíthatjuk kevés mazsolával.

Jó étvágyat!

Forrás: http://www.norbi.hu - fórum

Utólagos kiegészítés: Egy másik változatról is írtam itt.

2 megjegyzés:

BeckZsu írta...

Nem kötözködni akarok, mert végül is mindegy, hogy hívják az ételt, ha egyszer finom, de én ilyet vargabéles álnéven szoktam csinálni, ami nálam szintén nem autentikus, mert azt még réteslapba is kellene göngyölni. Én úgy tudom, hogy a stíriai, aminek a tésztájába bele van gyúrva a túró. De lehet, hogy én tévedek. Mindenesetre jó ötlet, rég volt nálunk, lehet, hogy itt az ideje. :)

Dulmina írta...

Igazad van, a Horváth Ilona szerintinek tényleg a tésztájában volt a túró. Azon kívül viszont mindenhol ezzel a kifőtt tésztás változattal találkoztam, és mindkét elkészítési módot kipróbálva végül ez került be a repertoárba - a másik nevén :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails