A klasszikus - magától a méhésztől beszerezve:
De rengeteg másféle is van. Például ilyen:
A rajta lévő eszköz segítségével még a csöpögés is "ki van kapcsolva" :-) Úgy működik, mint a folyékonyszappan-adagoló: egy nyomás - egy teáskanál méz.
Vagy itt van ez, "beépített csöpögésgátlóval":
Magától ilyen kristályos - pont kenhető. Egy-két hét alatt ilyen lesz - az akácméznek hat év kellene ugyanehhez. Persze akit zavar, ha megkristályosodott a méz, langyos vízbe állítva bármikor visszaalakíthatja folyékonnyá.
Ez meg egy havasi méz Erdélyből, Marosszentgyörgyről:
No igen, utazáskor sem feledkezem meg róla, hogy különlegességeket szerezzek be a konyhába :-)
Milyen szép színesek így egymás mellett!
És íme a legújabb szerzemény:
"Cimetes méz. Krémesített, jól kenhető, kellemes fahéj ízű méz" - áll a címkén, s tanúsítom, hogy ez így igaz. Na persze én imádom a fahéjat :)
Némi kutatómunkával innen azt is megtudtam, hogy a krémmézet a kristályosodó mézből készítik folyamatos, intenzív keveréssel.
A Szepesi Méhészet pedig a Szegedi Vadaspark területén működik. Úgyhogy ez a méz igen keveset utazott a dorozsmai CBA-ig, ahol vettem.
Meg mézzel kapcsolatos érdekességeket és igen kimerítő receptgyűjteményt is találtam itt. Mindenképpen fogok belőle válogatni kipróbálásra. Az eredményről meg majd beszámolok :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése