Erről az ételről egy vega barátomtól hallottam először, aki nagy lelkesedéssel ecsetelte, hogy ez bizony megtévesztésig hasonlít az eredetire. Állítását alátámasztandó el is mesélt egy esetet, ahol a közös evészet résztvevői még abban is egyezségre jutottak, hogy melyik halfajtának az ízével egyezik meg a benne lévő padlizsándarabok íze.
Mi tagadás, azért izgatott, hogy milyen lehet a halmentes halászlé, és végül csak sikerült eljutni a megvalósításig is. Íme:
Recept: "Halászlé" zöldségekből
Hozzávalók: 2 kis fej lilahagyma, olívaolaj, 1 paradicsompaprika, 2 paradicsom, 5-6 szem krumpli, 2 padlizsán, só, őrölt paprika, ízlés szerint csípős paprika, víz.
Elkészítés:
- A hagymát apróra vágom, majd megfuttatom kevés olívaolajon. Hozzáadom az összevágott paprikát, paradicsomot, krumplit, valamint a padlizsánok végeiből valamennyit (meghámozva) és a kikapart belsejüket. Vizet öntök rá, és az egészet puhára főzöm.
- A padlizsánok többi részét héjastól hosszában ketté, majd keresztben kb. 1 cm vastag szeletekre vágom, és kevés olívaolajon megsütöm.
- A megfőtt alapot összeturmixolom, ha szükséges, még vízzel hígítom. Sóval és paprikával ízesítem.
- A tűzre visszatéve felforralom, belerakom a megsült padlizsándarabokat, és az egészet pár percig együtt főzöm.
- Házi kenyérrel tálalom.
S hogy mennyire hasonlít? Jobban, mint gondoltam. Az íz is emlékeztet (nyilván főleg az alap miatt - halíz persze nincs), a padlizsándarabok alakja is találó, a héjjal még a halbőr illúziója is megvan - egyedül a szálkák hiányoznak. No nem nagyon :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése