2008. február 5., kedd

"Halászlé" - zöldségekből

Nem vagyok nagy híve annak a gyakorlatnak, mikor húsos ételekről neveznek el húsmentes fogásokat, egyszerűen elébiggyesztve a "vegetáriánus" vagy a "vegán" szót. Ez valahogy nagyon is sugallja az összehasonlítását két olyan dolognak, amit nem biztos, hogy értelmesen össze lehet hasonlítani - mert a maga nemében mindkettő lehet jó. Azt meg amúgy sem értem, hogy aki saját elhatározásából nem eszik húst, az miért akarná mégis húsos dolgokról elnevezni az ételeit. Maga miatt csak nem, megrögzött húsevő barátainak meg az ő "nyúlkajája" úgyse lesz sose elég jó...

Erről az ételről egy vega barátomtól hallottam először, aki nagy lelkesedéssel ecsetelte, hogy ez bizony megtévesztésig hasonlít az eredetire. Állítását alátámasztandó el is mesélt egy esetet, ahol a közös evészet résztvevői még abban is egyezségre jutottak, hogy melyik halfajtának az ízével egyezik meg a benne lévő padlizsándarabok íze.

Mi tagadás, azért izgatott, hogy milyen lehet a halmentes halászlé, és végül csak sikerült eljutni a megvalósításig is. Íme:


Recept: "Halászlé" zöldségekből


Hozzávalók: 2 kis fej lilahagyma, olívaolaj, 1 paradicsompaprika, 2 paradicsom, 5-6 szem krumpli, 2 padlizsán, só, őrölt paprika, ízlés szerint csípős paprika, víz.

Elkészítés:
  1. A hagymát apróra vágom, majd megfuttatom kevés olívaolajon. Hozzáadom az összevágott paprikát, paradicsomot, krumplit, valamint a padlizsánok végeiből valamennyit (meghámozva) és a kikapart belsejüket. Vizet öntök rá, és az egészet puhára főzöm.
  2. A padlizsánok többi részét héjastól hosszában ketté, majd keresztben kb. 1 cm vastag szeletekre vágom, és kevés olívaolajon megsütöm.
  3. A megfőtt alapot összeturmixolom, ha szükséges, még vízzel hígítom. Sóval és paprikával ízesítem.
  4. A tűzre visszatéve felforralom, belerakom a megsült padlizsándarabokat, és az egészet pár percig együtt főzöm.
  5. Házi kenyérrel tálalom.
A kiindulópont az Egészség-vár Alapítvány honlapján olvasható recept volt.

S hogy mennyire hasonlít? Jobban, mint gondoltam. Az íz is emlékeztet (nyilván főleg az alap miatt - halíz persze nincs), a padlizsándarabok alakja is találó, a héjjal még a halbőr illúziója is megvan - egyedül a szálkák hiányoznak. No nem nagyon :-)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails