Hozzávalók (1 adaghoz): 12 dkg durumbúzás száraztészta meg víz, só és olívaolaj a kifőzéséhez; kb. 30 dkg vastag húsú paprika, 2-3 evőkanál paprikalekvár (vagy valamilyen paprikakrém), bazsalikom, füstölt sajt a tetejére.
Elkészítés:
- A paprikákat egy sütőlemezre sorakoztatva forró sütőben addig sütöm, amíg ráncosak és barnák lesznek. A megsült paprikákat kb. 10 percre szorosan lefedem, majd felvágom őket, kiveszem a csutkájukat, lehúzom a héjukat, és csíkokra vágom a húsukat.
- Felteszem a tészta főzővizét. Ha felforrt, hozzáadok egy kis sót és olívaolajat, így nem fog majd összeragadni a tészta. Belerakom a tésztát is, és ha újra forr, jól záró fedővel lefedem és elzárom alatta a lángot. A tészta a csomagolásán olvasható idő elteltével finom „al dente” állagú lesz, ekkor majd leszűröm. A durumbúzás tésztát nem kell hideg vízzel leöblíteni, így a felmelegítés fáradalmát is megspórolom :-)
- A paprikadarabokat kis lábasban összemelegítem a paprikalekvárral.
- A kifőtt tésztára ráöntöm a paprikás szószt, megszórom bazsalikommal és sajtot reszelek rá.
A paprikasütés egyszerűbb módja, ha vastag aljú, felforrósított serpenyőben kevés olívaolajra dobom a kicsutkázott és felcsíkozott paprikát, majd gyakran megkeverve pár perc alatt megpirítom. Én úgy szeretem, ha picit roppanós marad, de már nem nyers. Ezt köretként szoktam csinálni, de erre a tésztára is el bírom képzelni. Ez akár vékony húsú, vagy már kissé összefonnyadt paprikából is remekül működik, csak arra kell ügyelni, hogy a paprika ne legyen túl vastagon a serpenyőben, mert akkor inkább puhára párolódik, mint sül.
1 megjegyzés:
Dulmina, a "vesztőhely-"ről találtam ide hozzád:-))
Végül is minden olasz pasta durumtészta (persze ha eredeti), ebből a szempontból már jó!
Ezt a sültpaprikás verziót feltétlen kipróbálom! Én csak nemrég jöttem rá, hogy kell a paprikát a héjától megfosztani, de ez jó lesz. Majd beszámolok!
Megjegyzés küldése