Nem is olyan régen még nagy-nagy vágyakozással tekintettem rá, hogy nekem is legyenek friss fűszernövényeim a főzéshez. Hiszen a friss nyilván nagyságrendekkel jobb, mint a szárított, amit - jobb híján - előszeretettel használtam már akkor is az ételeimbe. Aztán részben magvetéssel, részben "kész" növények beszerzésével és elültetésével erre jutottam az idén:
Sokat emlegetem a receptekben a kakukkfű-ültetvényemet, most meg is mutatom. Legalábbis egy részét - ilyenből kell elképzelni néhány métert a ház előtt:
Az oregánó megkedvelte a helyét - mondjuk szerintem is jobb itt neki, mint a Tesco polcán :)
A bazsalikomnak magja is lesz:
Citromfű:
Menta:
Szépen megújult a majoránna a virágzás után:
Nagyon szépen nő a zsálya a virágládában. Meg se látszik rajta, hogy időnként megtépem :)
Citromfű-palánták, no meg a legifjabb kapor-nemzedék:
Kaporból itt az eggyel öregebb:
Akkor már a tárkony se maradjon ki:
Na meg a zeller, amit a zöldje miatt ültettem palántaként (mivel a magról vetett sajnos nem kelt ki):
Rozmaring egy cserépben:
Nemrégiben begyűjtöttem a koriander magját. Maga a növény elég kis növésű volt mind, de a magokon ez nem látszik:
A sáfrányos szeklice virága, immár megszárítva:
És magja - hogy jövőre is vethessek, és legyen virágja (meg persze magja :)
Remélem, most már tényleg nem hagytam ki semmit :) (A fentiekhez az összerakás után még kétszer jutott eszembe további kiegészítés...)
A kakukkfű bírja leginkább a kiképzést (meg se gondoltam, hogy ilyen sok kikel, és meg is marad), a többiből viszont csak egy-két (esetleg három) tő van fajtánként, úgyhogy azokat jól be kell osztani, illetve jövőre majd próbálom szaporítani őket. Amúgy viszonylag kis helyigényűek; mindenképpen megéri nevelgetni őket, mert frissen nem tudnám mindig beszerezni, és a szárított változat sem olcsóság.
Amit az idén már próbáltam, de nem jött össze (jövőre újabb kísérlet várható, csak másik helyen, más módon, hátha a körülményekkel volt a baj): metélőpetrezselyem, levendula, kömény, ánizs, izsóp, fehér üröm.
Amit még szeretnék: lestyán, édeskömény, babér (meg majd még addig kitalálom :)
3 megjegyzés:
nekem a rozmaring, és a zsálya bírja a legjobban. simán áttelenek, és már mindkettő méteres bokorrá nőtte ki magát. a kakukkfű is áttelel, de nekm nem nő annyira:) a mentával viszont nagyon vigyázz, mert az egész kertet beszövi a gyökere, és elszaporodik. jobb cserépbe, vagy ládába ültetni.
gratulálok a fűszerkertedhez:)))
Köszönöm. Akkor az én zsályáim és rozmaringjaim még törpe példányok! :) És ezek szerint még menta koma is visszafogott, de akkor majd odafigyelek rá! Nem örülnék, ha visszaszorítaná a portulácskát a kút mellett :)
Nagyon szép a fűszerkerted, gratulálok. Én is ilyenről álmodok :) Nekem menta, metélőhagyma, levendula, kakukkfű és leostyán volt a fűszerkertemben, meg petrezselyem, zeller és kapor, sajnos a többit nem tudtam beszerezni sem mag, sem pedig palánta formájában. Nálunk -Erdélyben- nincs még annyira kifejlődve a fűszernövény-kultusz, vagy lehet én érdeklődök rossz helyen. Jövőre remélem majd többet be tudok szerezni, és a gazt is vissza tudom szoritani, ami sajnos időhiány miatt kezdett el uralkodni...
Megjegyzés küldése