Itt ni:
Két receptből, ebből és ebből barkácsoltam össze ezt az almás pitét, és ez lesz az a változat, amit megtartok. Alaprecept következik tehát:
Lágy, de nem ragadós tésztát gyúrtam az alábbiakból:
- 5 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt
- 5 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt
- 5 evőkanál kukoricaliszt
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- kb. 1/2 dl étolaj
- 1 evőkanál méz
- víz
Meghámoztam és felkockáztam 1 kg édes almát, majd hozzákevertem 3 evőkanál kukoricakeményítőt (ennek hiányában kukoricaliszt is jó), 1 teáskanál őrölt fahéjat és 6 nagy evőkanál házi sárgabaracklekvárt.
Vékonyan kikentem a csatos tortaformát, majd kibéleltem a tészta 2/3-ával, peremet csinálva neki a szélén. Elegyengettem rajta a tölteléket. Kinyújtottam a maradék tésztát, picit nagyobbra, mint a pite, majd süteménykiszúróval formákat vágtam belőle, és a nyújtófa segítségével óvatosan ráemeltem. Végül elrendeztem rajta a kivágott alakzatokat, meg a leeső tésztaszélből is azt készítettem még.
180 fokon 30-35 perc alatt megsült, előmelegítés nélkül. A vége előtt 5-10 perccel megkentem egy kis mézes vízzel (1 evőkanál méz, kenhetőre hígítva vízzel), és megszórtam egy kis marék durvára vágott dióval.
Mikor langyosra hűlt, lefejtettem róla a formát, átfordítottam egy nagy deszkára, majd onnan egy pizzatányérra. Ekkor szeletelve még kicsit szétcsúszós volt a töltelék, kihűlve viszont jól tartotta a formáját.
Idő: Jó fél óra az előkészítés + jó fél óra a sütés + némi hűlés, tehát úgy másfél óra elteltével lehet leghamarabb enni.
Pénz: Körülbelül 300 Forintból bármikor kitelik az egész.
Hazai alapanyagokból, a fahéj kivételével.
4 megjegyzés:
Isteni pite,imádom az ilyen édességeket,ki fogom próbálni,köszi az ötletet:-)
Lenne-e kérdésem, sütöttél-e már a Napfényes alapítvány Sütemények c.könyvéből? Mit javasolnál?
Nóri
Örülök, hogy tetszik a recept; jó sütést, ha elkészíted!
Nekem nincs meg ez a könyv, csak olvastam róla másoknál (Szamócánál (Vegánságok), Siccikénél (Vegagyerek), Veránál, Katánál (Hobbifőzőcske), akik így hirtelen eszembe jutnak). Eléggé egybehangzóan írták, hogy jó ötletek vannak benne, de a mennyiségek nem mindenütt stimmelnek, úgyhogy kísérletezős műfaj. Az meg nálam netes receptek meg a saját fejem után is kiválóan megy :)))
Szia!
Nagyon tetszik a blogod, több receptet is kinéztem már.
Ezt nem egészen értem (bocs, kezdő sütisütő vagyok):
"Kinyújtottam a maradék tésztát, picit nagyobbra, mint a pite, majd süteménykiszúróval formákat vágtam belőle, és a nyújtófa segítségével óvatosan ráemeltem. "
Ahol kivágtad a formákat, ott "lyukak" lesznek a kész süti tetején? Azért értetlenkedek, mert nem látok ilyet a fotón...
Köszi,
Nóra
Igen, ott lyukak lettek, ami itt a rászórt diótól meg az elcsúsztatva visszarakott alakzatoktól valóban nem igazán látszik. Ennyiből a régebbi változat képe jobb (csak annak a tésztája nem nyerte el annyira a tetszésemet): http://dulmina.blogspot.com/2009/10/almas-baracklekvaros-pite.html
Megjegyzés küldése