2009. március 8., vasárnap

Kókuszos lepény (vegán)

Több tésztáról is gondoltam/írtam már, hogy jó alaptészta mindenféle pitéhez. Ez is az. De muszáj volt kipróbálnom, mert kicsit változatosabban vannak benne a gabonák, és néha ez nem hátrány.

Tésztát gyúrtam az alábbiakból: 5 evőkanál teljes kiőrlésű búzaliszt, 5 evőkanál teljes kiőrlésű rozsliszt, 5 evőkanál kukoricaliszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, bő 1/2 dl étolaj, 1 evőkanál méz (különben meg ízlés szerint), víz.

A töltelék meg ebből állt: 10 dekányi kókuszreszelék, 1 evőkanál méz, víz. Édesítés itt is ízlés szerint, víz meg annyi, hogy ne túl száraz, de ne is lében úszó keverék legyen.

Kiolajozott piteformát (az enyém 24 cm-es) kibéleltem a tészta felével, peremet csinálva neki a szélén. Rákentem a tölteléket, majd betakartam a tészta másik felével, és villával megszurkáltam. 180 fokon 30 percig sült, előmelegítés nélkül.

A töltelék nem igazán krémes, meg nem is a népszerű "szaftos" fajta, de nekem ízlik a maga egyszerűségében (több méz valószínűleg jobban összefogta volna, csak úgy meg nekem túl édes). Citruslekvárral ettem, de el bírom képzelni úgy is, hogy bele kerüljön ez, ne hozzá kanalazzam.

A recept Hamikus Zsuzsanna: Tündérkonyha című könyvéből való, csak a mennyiséget csökkentettem a sütőformám méretéhez. Ki fogom próbálni az ott szereplő meglepetés-változatot is, amibe több különböző (maradék) töltelék kerül, és mivel teljesen fedett a teteje, csak a felvágáskor derül ki, hogy hová mi jutott.

3 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nekem nagyon tetszik ezzel az egyszerű töltelékkel. Azért nem lehet könnyű Neked mindig kis adagokat készíteni mindenből...

Dulmina írta...

Nekem is ízlik, úgyhogy nem bánom, hogy most két napig ez a tízórai meg az uzsonna. A felezést meg már megszoktam, hogy ne kelljen unásig (és még azon is túl) egyfélét ennem.

Jutka írta...

Szia, van egy meglepetésem a számodra, nézz be hozzám kérlek.
Üdv. Jutka

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails