Szörnyű menzai élményekből számomra is jutott elég úgy összevissza 8 év alatt. El is határoztam utána, hogy önként soha többet nem eszek ilyesmit – lehet, hogy egyszerűbb ételeket tudok csak főzni, de azt legalább úgy, hogy jóízűen meg is tudom enni.
Azóta a főzésbe is jobban beletanultam, meg tudatosabban válogatom meg a hozzávalókat is: a fehér lisztet és a cukrot mindenképpen mellőzöm, és nem vetem meg az egyéb „reform” összetevőket sem. A piacon pedig bevásárolok az évszaknak megfelelő finom, friss zöldségekből, gyümölcsökből. Nem túl régóta hagytam fel a húsevéssel, de ezt egyáltalán nem érzem lemondásnak. A vega fogásokkal ugyanúgy jól tudok lakni, és jól is érzem magam tőlük.
Azt is észrevettem az utóbbi időben, hogy tulajdonképpen nem költök sok pénzt élelmiszerre. A piacon két-háromezer forintért annyi mindent kapok, hogy ügyeskednem kell a pakolással, hogy biciklivel haza tudjam vinni. A közértben sajnos ez a probléma nem merül fel, de az is igaz, hogy nem kell túl gyakran mennem.
Ilyen háttérrel érdekes szellemi kihívásnak éreztem Zsúrkenyér feladványát: egy heti menü összeállítását úgy, hogy 4 személyre 1360 Forintot költhetek el naponta. Úgy gondoltam, hogy azokból az ételekből válogatok, amikről az utóbbi két hónapban írtam a blogomban, így a recepteket is egyszerűen tudom mellékelni. Természetesen néhány alapanyag idény jellege, meg a változatosság okán is folyamatosan változó menükkel üzemeltetném az én képzeletbeli menzámat: az ételek egy részét teljesen, illetve egyes ételek hozzávalóit (mondjuk egy vegyes zöldségesnél) az éppen beszerezhető árukhoz igazítva. Tél vége, tavasz felé pedig alighanem a befőttes és mélyhűtött szekciót is be kellene vetnem.
A levesek és egytálételek árát megbecsülve érdekes eredményre jutottam: olyannyira nem drágák, hogy marad pénz desszertre is, meg olyan jóleső kis „mellékes” dolgokra is, hogy kenyér és üdítő. Ezek után merjen valaki panaszkodni, hogy a húsmentes menüvel nem lakik jól :-) Ahol pedig még így sem sikerült elköltenem az 1360 Ft-ot (hihetetlen, de lett ilyen nap), ott én a tízóraira meg az uzsonnára szánnám a maradékot. A feltételezett 60 Ft-ból (4 főre
Persze tudom, hogy a kenyeret nem a konyhás nénik készítik, hanem megveszik, és ők legfeljebb szeletelik. Azzal is tisztában vagyok, hogy a Graham kenyér készen megvásárolva sokkal többe kerül, mint amennyibe maguk az alapanyagok kerülnek. Menzai körülmények között a házilag tartósított dolgok használata sem tűnik reálisnak – a gyári pedig alighanem drágább, arról nem is beszélve, hogy a minősége sem olyan (cukor, adalékok, miegymás miatt). Pár étellel kapcsolatban talán lehet vitatkozni, hogy nagy tételben mennyire kivitelezhető az elkészítése. (Bár akarattal sok nehézség áthidalható.)
Íme, a menü:
Minden napra adnék személyenként
A leves-főétel-desszert kombinációk: (Az ételek neve egyben a róluk szóló bejegyzésre mutató hivatkozás, zárójelben pedig utánuk írtam, hogy becslésem szerint mennyibe kerül 4 adag, ha nekem kell megvennem a hozzávalókat.)
Hétfő:
- Zabkorpás zöldbableves (
- Pasta sült paprikával (
- Birsalmás muffin 2 db (
Kedd:
- Gyökérleves (
- Székelykáposzta (
- Halava (
Szerda:
- Borscs (
- Puliszkás pizza (
- Almás-mangós csemege (
Csütörtök:
- Zöldségleves (
- Kelkáposzta-főzelék (
- Nagyon mákos kocka (
Péntek:
- Ecetes krumplileves (
- Paradicsomos fűszeres rizs (
- Sült alma tepsiben 1 db (
+ Ráadás: ötletek tízóraira, uzsonnára (zárójelben a becsült ár):
- Idénygyümölcs (a piacon 100-120 Ft/kg szoktam venni olyat, ami természetesen nem a legszebb, legnagyobb, de ízletes)
- Aszalt gyümölcs (kb. 500 Ft/kg az anyagár, 1 marék úgy 2 dkg, 4 személyre az
- Müzliszelet (
- Anzac (
- Bolus (
- Gópál fasírtos szendvics (
- Keksznyomós kekszek (édes vagy sós) (100 Ft / 4x5 db, átlagosan)
- Birsalmás kosárka (100 Ft / 4x2 db)
- Alj nélküli túrós (
- Almás kenyér tésztája zsemlének megsütve (
És akkor még egy csomó finom és szintén nem sokba kerülő fogás ki is maradt… (ámde a következő hét is hét :-)
1 megjegyzés:
ISmét csak azt tudom hozzáfűzni, szuper!:-)
Megjegyzés küldése