2007. november 29., csütörtök

Francia fordított almatorta

Régóta nagy kedvencem ez az egyszerű sütemény:

Francia fordított almatorta

  1. Kivajazott tortaforma alján egyenletesen eloszlatunk 3-4 evőkanál (vaníliás) gyümölcscukrot. Fontos, hogy ezt a kis cukormennyiséget ne helyettesítsük semmilyen édesítőszerrel, mert az nem tud karamellizálódni. (Fontos: Nem érdemes csatos tortaformát használni, mindjárt kiderül az is, miért :-)
  2. A forma alját kirakjuk meghámozott almadarabokkal. Inkább nagyobb darabok legyenek, de csak egy rétegben rendezzük el őket, különben a kész torta kiborításánál egy része a formában marad.
  3. Az almákat megszórjuk őrölt fahéjjal, 1-2 evőkanál zabkorpával, valamint ízlés szerint darált dióval vagy mandulával (így a megpárolódott alma nem áztatja majd el a tésztát).
  4. Egy tálban megolvasztunk 15 dkg vajat, majd fakanállal hozzá­keverünk 3 egész tojást, 20 dkg Graham lisztet és 1 csomag sütőport. Végül kell még bele 3-4 evőkanál tejföl, és édesítő ízlés szerint. Akkor jó, ha sűrű, de kenhető tésztát kapunk.
  5. A keveréket eloszlatjuk az almák tetején. Célszerű a közepére önteni, és kanállal sugárirányba szétkenni a tésztát.
  6. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsül. A tészta átsülését tűpróbával ellenőrizzük. Ez idő alatt a cukor karamellizálódik és az alma is megpuhul.
  7. A formából kiborítva azonnal szeletelhető és tálalható, de hidegen is finom.

Változat:

  • Az alma helyett ananászkarikákkal sem lehet rossz… A gyümölcs kicserélésénél arra azért figyeljünk, hogy ne legyen nagyon lédús, mert eláztatja a tésztát.

Jó étvágyat!

mindmegette.hu és Update receptek alapján saját fejlesztés

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails