2007. szeptember 26., szerda

Körtelé

A hétvégi piaci körút során sikerült beszerezni úgy négy kiló szép körtét. Az íze kicsit elmaradt a várakozásaimtól, így nem „natúr befőtt” lett belőle, hanem ivólé, mert ahhoz lehet fűszerezni. Ez alatt persze nem kell nagy dolgokra gondolni, mindössze egy citrom, némi édesítő és egy kis egész fahéj került még mellé. Nem nehéz elkészíteni, és a mai kóstoló (utolsó üveg, ami már nem lett teli) elfogyasztása után bizton állítom, hogy FINOM.

Recept: Körtelé

Hozzávalók: 4 kg közepesen érett körte, 1 nagy citrom, kb. 2 liter víz, édesítő ízlés szerint, néhány darabka egész fahéj.

Elkészítés:

  1. Előveszem azt a fazekat, amiben majd az egészet készíteni fogom. Beleöntöm a vizet, belekarikázom a meghámozott citromot. (Ha szép a héja, akkor a sárga részét lereszelem és megszárítom, majd jól záródó üvegben elteszem – később jó lesz süteménybe.)
  2. A körtéket felvágom, megtisztítom. Gondosan ügyelek rá, hogy a „gyanús” részeket is kivágjam – a puha vagy már barnuló gyümölcs tönkreteheti az egészet. Mivel nem kompótot, hanem ivólét szeretnék a végén, kis darabokra vágom a gyümölcsöt, úgy teszem bele a citromos vízbe. Ha szükséges, akkor még öntök rá vizet – úgy jó, ha nem csak éppen lepi el a körtedarabokat.
  3. Alágyújtok a fazéknak, hozzáadom az édesítőt és a fahéjdarabokat, felfőzöm az egészet, majd kis lángon még addig főzöm tovább, amíg jó puha lesz a gyümölcs.
  4. Hagyom egy kicsit hűlni, majd eltávolítom belőle a fahéjat és valamennyit leöntök a levéből. Amíg hűl, előkészítem az üvegeket.
  5. Így turmixolom össze, majd amikor már nem darabos, hozzáadom az előbb leöntött levet is.
  6. Kancsóba szűröm, majd az előkészített üvegekbe öntöm, és jól lezárom.
  7. Kidunsztolom: Fazékba sorakoztatom az üvegeket, vizet öntök rájuk, hogy úgy háromnegyedig ellepje őket, majd felforralom. Pár perc forrás után elzárom alatta a tüzet, és így hagyom kihűlni. Ha jó a zárás, akkor kihűlve ráhúzódik a kupak az üvegre, és homorú lesz a közepe. Amelyiknek „be lehet nyomni” a kupakját, azt érdemes rövid időn belül elfogyasztani.
  8. Másnap kiszedem és letörölgetem az üvegeket, felcímkézem őket, és mehetnek is a polcra. Ebből a mennyiségből nekem bő 4 liter lé lett.

Természetesen nem csak körtéből, hanem tetszőleges más gyümölcsből is el lehet készíteni ezt a tartósítómentes, csupa gyümölcs italt. Egészségére mindenkinek!

Utólagos kiegészítés: Kép és egy másik ivólérecept itt.

Utólagos kiegészítés 2: Kicsit finomítottam a módszeren, megspórolva a dunsztolást - és itt írtam erről.

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails