Recept: Gópál híres vegetáriánus fasírtja
Hozzávalók (16-20 darabhoz): 1 pohár (250 ml) ragadósra főtt rizs, 1½ pohár főtt barna lencse, ½ pohár durvára reszelt sárgarépa, 1½ pohár zsemlemorzsa, ½ pohár vaj vagy ghí, 2 evőkanál szójaszósz, 2-2 teáskanál szárított bazsalikom, oregánó és petrezselyemzöld, 1 teáskanál só és 1 teáskanál pirospaprika.
Elkészítés:
- A hozzávalókat belemérem egy nagy tálba, majd összekeverem és jól összegyúrom őket.
- Vékonyan kiolajozok egy sütőlemezt.
- A masszából kézzel kis golyókat formázok, majd korongokká lapítom és a sütőlemezre helyezem őket.
- Előmelegített sütőben addig sütöm őket, míg enyhén megsötétednek.
- Az elősütött, kihűlt fasírtokat elhasználásig hűtőbe vagy fagyasztóba rakom. Utóbbi esetben fóliát rakok közéjük, hogy ne fagyjanak össze.
- Felhasználás előtt olajban kisütöm őket.
Most házi kenyérrel ettem, de ki fogom próbálni zöldségkörettel, főzelék feltétnek és szendvicsbe is.
Utólagos kiegészítés: Olaj nélkül is ki lehet sütni, pontosabban inkább pirítani a serpenyőben. Fagyasztóból kivett fasírtok esetén csak arra kell ügyelni, hogy közben legyen ideje a közepének is kiolvadni.
Forrás: Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus receptek, 132. oldal
2 megjegyzés:
Kedves Dulmina!
Először is... BÚÉK!
Azután... szeretném megköszönni, hogy megmentetted a helyzetemet: volt fél kiló beáztatott lencsém, a kedvesem viszont ízletes lencsefőzelékkel jött haza, amivel konkurrálni sem akartam, de azt is szerettem volna elkerülni, hogy január 5-ig lencsefőzeléket együnk.
Éppen kapóra jöttek tehát a lencsés receptjeid, az imént ettem a levesből, a konyhában pedig hűlnek a fagyasztandó zöldséges fasírtkák. :-)
A maradékból pedig lencsés "kenőkét" készítettem (pirítósra, kenyérre), Polcz Alaine ajánlásai alapján. Ide leírom a receptjét, hátha esetleg nem ismered: a lencsét pici vízben babérlevéllel, sóval, borsikafűvel és kevés szegfűszeggel puhára főzzük, szójaliszttel (nekem nem volt itthon, zsemlemorzsával pótoltam) beszórva sűrítjük. Ha kezd hűlni, turmixoljuk v. villával összetörjük. Kevés olajat (vagy más zsiradékot) adunk hozzá, mustárral, szerecsendióval, fokhagymával tovább fűszerezzük. Lehűtve napokig eláll. Én készítettem egy erősen fokhagymás és olívaolajasat és egy szolidabb mustárosat is. Nekem nagyon ízlik, a szegfűszegtől meg még mindig nem térek magamhoz. :-))
Üdv és további szép napot!
Szilvi
Kedves Szilvi!
Boldog új évet! Örülök, hogy segítettem - ilyenkor érzem, hogy van értelme írni ezt a blogot :-)
Köszönöm a receptet is, ki fogom próbálni. Nagyon jól hangzik benne a szegfűszeg, ami amúgy az egyik kedvenc fűszerem; és valami finom házi kenyérrel szerintem imádni fogom!
Légy jó és vidám!
Dulmina
Megjegyzés küldése