Recept: Diós-mazsolás darahalava
Hozzávalók (2 adaghoz; 1 pohár = 250 ml): 1¼ pohár víz, ¼ pohár mazsola, ízlés szerint édesítő (az eredetiben 5/8 pohár cukor), 7 dkg vaj, 5/8 pohár búzadara, 1/6 pohár darabolt dió.
Elkészítés:
- Egy lábasban felteszem főni a vizet a mazsolával és az édesítővel. Ha felforrt, akkor kicsire veszem alatta a lángot és jól záródó fedővel lefedem.
- Egy másik lábasban felolvasztom a vajat, majd kis lángon, állandóan kevergetve barnára pirítom benne a búzadarát (kb. 20 perc). Mikor félig megpirult, hozzáadom a diódarabokat is, és együtt pirítom tovább.
- A víz alatt feltekerem a lángot, majd mikor lobogva forr, hozzáöntöm a tűzről levett darához. Először fröcsköl, de lendületesen kell hozzáönteni, így ez hamar megszűnik.
- Kis lángon, kevergetve addig főzöm, míg besűrűsödik. Ezután lefedve még 5 percig főzöm nagyon kis lángon, majd még 5 percig állni hagyom.
- Forrón tálalom.
Forrás: Kurma dásza: Ínycsiklandó vegetáriánus receptek, 154. oldal
5 megjegyzés:
Milyen édesítőt használsz?
Szia!
Ehhez éppen folyékonyat, Cologrin a neve és a Pennyben vettem. De azelőtt a Coop-ból volt sajátmárkás folyékony édesítőm, annak is hasonló az összetétele. Tapasztalataim szerint elég jól bírja a sütést-főzést, ellentétben néhány korábban kipróbálttal. Minden olyan ételhez ezt használom, ahol nem létkérdés, hogy por legyen. Porból meg szerintem is a gyógyszertári szorbit a legjobb, a "habosra keverjük" és hasonló műveletekhez.
Igen, a szorbit ugyanúgy viselkedik, mint a cukor. Most ki akarom próbálni a steviát, állítólag ugyanolyan jó, csak sokkal egészségesebb.
ki tud ezen a recepten igazodni valaki? vagy unatkozó matematika mániásnak kell lennie? 1/6 pohár meg 5/8 pohár??? dkg ban és ml literben megadni nem sokkal könnyebb??
Morc
Szerintem meg úgy könnyebb, ha egyetlen mérőeszközzel megvan mind, ezért a kenyérsütőgép mérőpoharát használom erre a célra (de egy beosztás nélküli pohárral is megy szemre - még nagyobb gyakorlattal pedig mérőpohár nélkül is). A megfelelő sorrend persze fontos: előbb a szilárd hozzávalókat mérem ki vele, és csak aztán a vizet. Egyébként Kurma sem dekázva adta meg a könyvében, bár a többszeméyes adaghoz kétségtelenül kerekebb mennyiségek tartoztak.
Szép napot!
D.
Megjegyzés küldése