2007. október 8., hétfő

Receptek keksznyomóhoz – 2. rész: Sósak

Természetesen ez a nagyszerű szerkezet nem csak édességek készítésére való – csak arra érdemes ügyelni, hogy ha egyszerre készítünk édeset és sósat is, akkor közben ne legyen alkalmuk keveredni, mert annak nem lesz túl jó vége.

Sós keksz (jól variálható alap)

  • 12 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 75 ml víz (vagy több, ha az állag úgy kívánja)
  • 25 dkg Graham liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 tk. só
  • ízlés szerint: őrölt köménymag, bors, paprika, mustárpor, mák közül valamelyik

Sajtos szezámos keksz (eredetileg tallér :-)

  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 25 dkg Graham liszt
  • 5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 2 ek. pirított szezámmag
  • 150 g tejföl (vagy több, ha az állag úgy kívánja)
  • 1 tk. só
  • ízlés szerint őrölt köménymag és bors

(A kifejlesztés kalandos története itt olvasható.)

tk. = teáskanál, ek. = evőkanál

(A sós keksz eredetije a Nők Lapja Café, a Sajtos szezámos keksz eredetije pedig Govinda receptjei közül való. Kicseréltem bennük a cukrot és a lisztet a reformtörekvéseim miatt, valamint helyenként igazítottam a folyadékmennyiségen a megfelelő állag miatt.)

1. rész: Édesek

További édes kekszek


1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Dulmina!
Miutan e-mailben erdeklodtem nalad, hogy esetleg hol sikerulhet keksznyomot beszereznem, par hettel kesobb egy gyonyoru, inox peldanyra tettem szert. :-)))
Kezdodhet a sutogetes! :-)
Koszonom a recepteket.
Szilvia

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails