A birsalmát megmostuk, feldaraboltuk, rossz részeitől megszabadítottuk. A héja ahol szép, rajta maradhat, csak a foltos részeket hámoztuk le. Aztán húsdarálón áthajtottuk, és némi vízzel, hogy éppen csak ellepje, főni tettem egy felhasított vaníliarúd társaságában. Nem folyamatosan, de időnként megkevertem. Úgy egy óra múlva, mikor már átfőtt és láthatóan sűrűsödött, cukorral és kevés mézeskalács fűszerkeverékkel ízesítettem, sűrű kóstolgatás közepette. Amikor késznek nyilvánítottuk, kihalásztam a vaníliarudat, a lekvárt pedig üvegekbe szedtem, és száraz dunszban hagytam kihűlni. 4 liter darált birsalmához ment 1 vaníliarúd, kb. 3/4 kg cukor meg 1 teáskanál mézesfűszer; és lett belőle bő 4 liter lekvár. Magában, vajas kenyérre, süteményekbe... esetleg gasztroajándéknak karácsonyra, ha marad :)

1 megjegyzés:
Szia, baromira tetszik a cikk :)
Megjegyzés küldése