Előkészületek:
- A piacon beszereztem az alapanyagul szolgáló paradicsomot (hosszúkás, kemény, rostos fajta).
- Az időjárás-előrejelzésből kinéztem három egymást követő kánikulai napot (augusztus 20-21-22).
1. nap reggel - kiinduló állapot: a paradicsomok felszeletelve, szalvétával leitatva róluk a nedvesség
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEippQAaWj7bWq69f2fjEvX4-f6rLjJwetWzRDZ18aenKVveHFkMt3IiSeRo7U4LT1USHPZdf-_81YMCTOorItaPMfeAHnra_Md23ZmYO-E_-DANjmJcVvNy4VH81UAJANH9F3lzCpQNbfcS/s320/paradicsom1reggel2.JPG)
1. nap késő délután: kezdenek összehúzódni
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgD85_oiESPiKGkMJhuKSxOaGDcJNdXU9Ha3L2vNqYX1fl0n2X_DMEUO0jJ_JFB0lT0i0lwimRVpYe8USwdPl__pZ9KBaxwNHAX6NhsCrCBmMvV32oGBZEQooD0oqKHilZVFkSWcuJBrq-y/s320/paradicsom1este2.JPG)
2. nap késő délután: félszárazak, akár el is lehetne tenni őket olajban (avagy az időjósok is tévedhetnek - ezúttal nem tették :)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj8z-q5pl9a1sVmkHZKnU_YI9-2KRposm_30DaHqDihngNKXQlOLy3PLcU4zjJNQcGO0imPSjcvTs3IOthLcJ_2myQ_nTG6l4n7Ll-fnzfcWuJKEe0aBrOWLWoqF6xOQk4dwISBp3Fwq69X/s320/paradicsom2este.JPG)
3. nap késő délután: a mindkét oldalukon vágott szeletek (jobb oldali tepsi) csont szárazak, a végek (bal oldali tepsi) között akad pár nedvesebb darab (amelyik túl vastag maradt), azokat még másnap délelőtt kirakom, a többi kész
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjwtT0SzWTBe-cuaso5iUIggiEi9remO1jWtm1CvvAevB4kQleThJdz-zeHdVXgM8VFFhbiK4uwAvkr9djBdSMgXzZGUDUWGkwpvG53UZTLzFa8YxZ2FrGtOkc8T4fsMFIRrlA0H0vOLkyf/s320/paradicsom3este.JPG)
4. nap: kiválogatom gyors fogyasztásra azt a néhányat, ami fekete lett (ízre jó, csak csúnya), a többit összekeverem (hogy a végek és a "rendes" szeletek vegyesen legyenek - csak mivel a végeket nem kell forgatni, célszerűbbnek láttam külön szárítani őket), és fedeles üvegben elrakom (ez érzékenyebben reagál a levegő páratartalmának változására, mint a többi aszalvány - ezért nem vászonzsákba)
Ez már a harmadik menet volt az idén, kb. 4 kg paradicsomból. Hiába, ha egyszer egy üzlet beindul... :)
(
Itt írtam részletesen a műveletről.)
-------
Utólagos kiegészítés:
Ezekhez használtam fel:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése