2008. augusztus 7., csütörtök

Mákos pogácsa - Meg apró kenyerek szerte a világból

Nemrég zárult a 12. BreadBakingDay (Kenyérsütős nap) forduló, melynek házigazdája, Aparna azt kérte a résztvevőktől, hogy valamilyen apró kenyeret készítsenek. A téma igen népszerűnek bizonyult, 65 pályamű érkezett a világ minden tájáról. Az összefoglaló első és második része itt olvasható.

A kiírást elolvasva egyből tudtam, hogy valamilyen pogácsát fogok sütni, méghozzá valami nem túl bonyolultat, hogy az elkészítés módja ne riasszon el senkit a kipróbálástól. Végül ebből a receptből kiindulva az alábbi reformosított változat született:


Recept: Mákos pogácsa


Hozzávalók:
  • 3 dkg friss élesztő
  • 0,5 dl langyos víz
  • kevés méz
  • 0,5 kg teljes kiőrlésű liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 1 tojás, vagy 1 evőkanál őrölt lenmag + 0,5 dl víz (a tojásmentes változathoz)
  • 1 kis pohár (175 g) joghurt
  • 7 dkg egész mák
  • 1 tojás a tetejét megkenni (elhagyható)
Elkészítés:
  1. Az élesztőt belemorzsolom a langyos vízbe, hozzáadom a mézet, majd pár percig állni hagyom.
  2. Közben kimérem a többi hozzávalót egy nagy tálba.
  3. Hozzáadom a felfuttatott élesztőt, és lágy, de nem ragadós tésztát gyúrok az egészből. Ha szükséges, akkor további liszt, illetve víz hozzáadásával érem el a megfelelő állagot.
  4. Letakarom egy konyharuhával, és a duplájára kelesztem.
  5. Kinyújtom egy-másfél centi vastagra.
  6. Éles késsel bekockázom a tetejét. A vágások pár milliméter mélyen, és úgy 5-6 milliméternyi távolságra legyenek egymástól.
  7. Kis szaggatóval vagy pohárral kis köröket vágok belőle, és kikent tepsire rakom, nem túl közel egymáshoz, mert még nőni fognak. A vakarcsot összegyúrva további pogácsákat formázok az előbb ismertetett módon.
  8. (Ha nem tojásmentesen készítem, akkor megkenem a tetejét felvert tojással.)
  9. Bekapcsolom a a sütőt, és előmelegítem 220 fokra.
  10. Berakom a sütőbe, és addig sütöm, amíg a teteje szép barna lesz (kb. 15-20 perc, a sütőtől és a pogácsák méretétől függően).
  11. Egy nagy tányérra szedve hűlni hagyom. Akkor a legfinomabb, amikor még langyos, de akár másnap, kihűlve is jó.
(Az eredeti, angol nyelvű bejegyzésem itt olvasható, melyben a recept felvezetéseként a pogácsáról mint olyanról is elmélkedem egy kicsit.)

A következő fordulóban Jude 100% teljes kiőrlésű lisztből készített finomságok receptjét várja. Természetesen nem fogom kihagyni! :)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails