A kiírást elolvasva egyből tudtam, hogy valamilyen pogácsát fogok sütni, méghozzá valami nem túl bonyolultat, hogy az elkészítés módja ne riasszon el senkit a kipróbálástól. Végül ebből a receptből kiindulva az alábbi reformosított változat született:
Hozzávalók:
- 3 dkg friss élesztő
- 0,5 dl langyos víz
- kevés méz
- 0,5 kg teljes kiőrlésű liszt
- 2 teáskanál só
- 1 dl napraforgóolaj
- 1 tojás, vagy 1 evőkanál őrölt lenmag + 0,5 dl víz (a tojásmentes változathoz)
- 1 kis pohár (175 g) joghurt
- 7 dkg egész mák
- 1 tojás a tetejét megkenni (elhagyható)
- Az élesztőt belemorzsolom a langyos vízbe, hozzáadom a mézet, majd pár percig állni hagyom.
- Közben kimérem a többi hozzávalót egy nagy tálba.
- Hozzáadom a felfuttatott élesztőt, és lágy, de nem ragadós tésztát gyúrok az egészből. Ha szükséges, akkor további liszt, illetve víz hozzáadásával érem el a megfelelő állagot.
- Letakarom egy konyharuhával, és a duplájára kelesztem.
- Kinyújtom egy-másfél centi vastagra.
- Éles késsel bekockázom a tetejét. A vágások pár milliméter mélyen, és úgy 5-6 milliméternyi távolságra legyenek egymástól.
- Kis szaggatóval vagy pohárral kis köröket vágok belőle, és kikent tepsire rakom, nem túl közel egymáshoz, mert még nőni fognak. A vakarcsot összegyúrva további pogácsákat formázok az előbb ismertetett módon.
- (Ha nem tojásmentesen készítem, akkor megkenem a tetejét felvert tojással.)
- Bekapcsolom a a sütőt, és előmelegítem 220 fokra.
- Berakom a sütőbe, és addig sütöm, amíg a teteje szép barna lesz (kb. 15-20 perc, a sütőtől és a pogácsák méretétől függően).
- Egy nagy tányérra szedve hűlni hagyom. Akkor a legfinomabb, amikor még langyos, de akár másnap, kihűlve is jó.
A következő fordulóban Jude 100% teljes kiőrlésű lisztből készített finomságok receptjét várja. Természetesen nem fogom kihagyni! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése