2008. augusztus 3., vasárnap

Szilvás gombóc

Régebben így készítettem a gombócot reformosan, ha nem volt kedvem a krumplifőzéssel bíbelődni a tésztához. Mostanság ez a tejtermék- és tojásmentes változat a nyerő nálam, de talán nem lesz ez mindig így :)

Szilvás gombóc


1. Tésztát gyúrunk az alábbi hozzávalókból. Akkor jó, ha nem túl kemény, de nem is ragad; szükség esetén további liszt, illetve tejföl vagy víz hozzáadásával érhetjük ezt el.

  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 25 dkg túró
  • 1 egész tojás
  • kb. 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 evőkanál édesítőpor
  • 1 teáskanál só

2. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, és kb. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk. Mindegyikbe egy-egy szem szilvát teszünk. Ha friss szilvából készítjük, akkor a magja helyére ízlés szerint tehetünk édesítőtablettát. Befőtt esetén azt jól csepegtessük le. Ebből a mennyiségből kb. 12 gombóc lesz.

3. Forró, sós vízben kifőzzük. Ha a gombócok feljöttek a víz tetejére, még kell nekik kb. 5 perc főzés.

4. Reform morzsába (Graham vagy teljes kiőrlésű kenyér ledarált héja) forgatva tálaljuk.

Változatok:

  • Ugyanebből a tésztából nudlit is lehet főzni.
  • Szilva helyett mehet bele barack, vagy akár diabetikus lekvár is.

Jó étvágyat!

Ötlet: http://www.norbi.hu - fórum

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails