2008. augusztus 28., csütörtök

Őszibarackdzsem natúr

Csináltam már az idén ribizlivel savanyítva, aztán rebarbarával összefőzve, csak úgy magában viszont még nem. Szép is, jó is, izgalmas is a különféle ízesítésekkel játszadozni, de valahogy úgy éreztem, kell olyan is, amiben semmi más nincs, csak a finom barack a maga valójában.

Aztán épp kapóra jött a legutóbbi beszerzés, amit ugyan nem ezért vettem, de erre volt alkalmas. Történt ugyanis, hogy szép és illatos, fehér húsú barackot árult egy bácsi a piacon, nem is drágán. Össze is csomagoltattam vele mind a 4 kilót. Natúrbefőttnek szántam (meg persze frissen enni, ami abba nem megfelelő), mert eddig még csak sárga húsúból meg kopaszból tettem el ilyet az idén. Csakhogy itthon megállapítottam, hogy az íze ugyan nagyon rendben van, az állaga viszont nagyon nem, merthogy elég puha. Mire az még fő 15 percet a kuktában, olyan lágy lesz, hogy az már csak látványában befőtt.

Így lett belőle inkább dzsem (már abból, amit nem ettem meg "csak úgy", szóval a feléből talán). A barackok héját lehúztam, majd vékony cikkekre vágtam őket. Egy vastag aljú fazékban időnként megkeverve az egészet addig főztem, míg levet engedett, és a keményebb darabkák is megfőttek (legfeljebb 10 perc ha volt). Bő másfél kilóra becsültem a mennyiséget, így 1 kg gyümölcshöz való kocsonyásítót tettem hozzá (azt is csak azért, mert amúgy nagyon levesnek éreztem, és nem akartam öntetbe átmenni - viszont éreztem valami zselésedési hajlamot magában a barackban, és a túl kemény dzsem se lett volna szerencsés). Mást viszont semmit se adtam hozzá. Barnulás ellen se (különben szép színe lett, talán attól, hogy a magja körül piros volt a barack).

Beüvegeltem, fejreállítottam, aztán meg szárazdunsztba raktam. 5 üveggel lett, jó volt a becslés :) (1 kilóból van 3 ilyen üveggel) A fazekat kinyalva megállapítottam, hogy ezt a barackot tényleg kár lett volna bármilyen ízesítéssel elrontani, annyira átütő így magában.

(Hihetetlenül olcsó is: kb. 45 Ft/üveg (370 ml-es, tehát nem is a legapróbb) befektetést igényelt, és munka se sok volt vele.)

Nincsenek megjegyzések:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails