2009. november 26., csütörtök

Egészséges finomságok mikuláscsomagba


Fittanyuka kérdezte, íme az én ötleteim a mikuláscsomag összeállításához, ha a bolti tömeg-édességektől inkább eltekintenénk, a minőségi kész belevalókat pedig túl drágának találjuk:
  • Friss gyümölcs
    Amilyen egyszerű, olyan nagyszerű. De lehet, hogy csak azért gondolom így, mert sose voltam csokirajongó, ezért én a gyümölcsöt értékeltem legtöbbre gyerekként. És akkoriban még nem is volt olyan egyszerű beszerezni azt a banánt, narancsot, esetleg mandarint.
  • Dió, mogyoró, mandula, barackmag, ...
    Töretlenül, egészben. Így garantáltan natúr, garantáltan igazi. Kisebb gyerekeknek érdekesek a formák, no meg jó móka együtt megtörni aztán!
  • Tündércsemege
    Jól hangzik, ugye? ;) És végtelenül egyszerű: valamilyen aszalt gyümölcs és valamilyen olajos mag, körülbelül egyenlő mennyiségben, egyszerűen összekeverve (az ötlet Hamikus Zsuzsi Tündérkonyhájából való). Legjobb persze háziból, vagy ha vesszük az alapanyagot, akkor mindenképpen érdemes odafigyelni a minőségre (az aszalt gyümölcs semmiképp ne legyen cukorsziruppal átitatva, és a kénezésből se kérnék). Legegyszerűbb esetben mazsola meg dió kerül bele, de szoktam aszalt szilvát, almát, körtét, illetve magnak mogyorót vagy barackmagot is használni (egyszerre persze csak egy-egy félét, és azért épp ezeket, mert a mazsola kivételével ezeket nem kell vennem).
  • Mézes-magvas csemege
    Az olajos mag és aszalt gyümölcs kombináció akácmézzel kiegészítve, az édesszájúak örömére. Nem kell nagy üveg, mert elég tömény, de jól el lehet csemegézni apránként, és mégiscsak természetesebb ez, mint az ipari édességek.
  • Keksz
    Természetesen házi kivitelben, így jól kézben tartható az összetétele, illetve igazítható a megajándékozott ízléséhez. Ha van keksznyomónk, akkor pedig igazán könnyedén és gyorsan lehet szép, érdekes formájú csemegéket alkotni. Itt válogathatsz kekszreceptjeim között. (Nem édesszájú gyereknek akár sós ízvilágút is lehet választani.)
  • Muffin
    Kevésbé elálló, mint a keksz, de talán ez jelen esetben nem akkora probléma. Minimuffin formában vagy kis méretű muffinpapírban sütném. Receptjeimet itt böngészheted.
  • Kókuszgolyó és rokonai
    Minimuffin papírban még jól is néz ki, és persze nem a darált keksz, margarin, cukor vonalon oldanám meg az összetételét. Ez az almás-zabpelyhes változat még emlékeztet is az eredetire, ez a meggyes-mákos kicsit merészebb (valójában csak a forma ugyanaz). Vagy itt egy birses meg egy aszalt gyümölcsös változat is a közelmúlt terméséből.
  • Szaloncukor
    Vagy tulajdonképpen bármilyen apróság, amit becsomagolhatunk ilyenformán. Én nemrég birsalmasajtból készítettem a régi időket idéző csomagolásban, de természetesen színes csomagolópapírból is megoldható a külseje. Ez a kókuszos változat is nagyon finom, mondjuk most már édesítő helyett inkább mézzel készíteném. Utóbbinál érdemes figyelni rá, hogy csak pár napig tartható el, a birsalmasajtosnak viszont legfeljebb a moly lehet az ellensége.
  • Kis üveg dzsem vagy lekvár, házi 'Kubu'
    Tényleg kicsi, 1,5-2 dl-es üvegre gondolok, és természetesen háziból. Itt persze előnyt élvez, aki hozzám hasonlóan elég sok félét készített az év folyamán (a recepteket a címben belinkeltem), de egy narancs- vagy citruslekvár még most is könnyedén elkészíthető. (Kisebb gyerekeknek inkább a sima narancsosat ajánlanám, kevesebb belereszelt narancshéjjal, mert nekik valószínűleg kevésbé ízlenek a kesernyés változatok.) Aztán együtt kenhetjük pirítósra vagy sütibe, ahogy a megajándékozott választja.
  • Tea
    Ha sikerült megszomjazni a nagy ajándékbontogatásban és a finomságok elfogyasztásában, akkor jóleshet egy bögre tea, természetesen közösen elfogyasztva. Készből valamilyen gyümölcsös, vörös vagy zöld teát választanék (a minőség jegyében csakis darabosat/szálasat, s ha nem ízlik natúr, akkor egy kis mézzel édesítve), de akár teaméz is kerülhet a csomagba, például ilyen vagy ilyen.
Remélem, ennyiből már sikerül megfelelőeket válogatni!

A tárolást jól viselő darabok nem csak mikuláscsomagba, hanem adventi naptárba rejtett kis meglepetésként is elhelyezhetőek. Meg természetesen mindkét helyre tennék még melléjük nem ehető ajándékokat is.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Dulmina!

A gyerkőceidet is ilyesmivel leped meg? Ők hogy fogadják?

Szia, Livi

Dulmina írta...

Ez nálam még nem aktuális, de ha eljön az ideje, természetesen ilyesmikben gondolkodom majd, személyre szabottan válogatva.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails