2009. november 4., szerda

Lekváros-mézes szelet (vegán)

Jópár évvel ezelőtt kedveltem ennek a bolti változatát. Aztán a finomított cukor és a fehér liszt leépítésével szépen kikopott, most pedig már számomra ehetetlenül édes és mű úgy. Házilag, reformosítva persze jöhet, főleg, ha még egyszerű is elkészíteni!

Egy nagy tálba raktam az alábbiakat, és kanállal gyorsan összekevertem:
  • 0,5 liter Graham liszt (kb. 30 dkg)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg keverék
  • 10 evőkanál házi sárgabaracklekvár (kb. 2,5 dl)
  • kb. 1 dl méz (csak úgy szemre - kár ezért mérőedényt maszatolni, úgyse lehet belőle maradéktalanul kiszedni)
  • kb. 3 dl víz, hogy egy könnyen keverhető, de nem túl folyós tészta legyen belőle
Kikentem és kiliszteztem a tűzhely sütőlemezét (kb. 30*40 cm), majd a kanállal belesimítottam a tésztát. 180 fokon 25-30 perc alatt sült meg, előmelegítés nélkül (akkor van kész, mikor körben elvált a tepsitől, és a beleszúrt fogvájóra sem ragad már tészta).

Rácsra borítva hagytam kihűlni, majd kettévágtam (keresztbe, mert ehhez a mérethez volt megfelelő méretű tálcám alá), az egyik darabot megfordítottam, házi szilvalekvárt kentem rá úgy fél centi vastagon (kb. 2,5 dl ebből is elment), majd rátettem a másik darabot. (Másféle lekvárral is el bírom képzelni, nálam például meggy és őszibarack is készült a nyáron. A dzsemek viszont túl hígak ehhez.)

Egy kis lábasban gőz fölött megolvasztottam 5 dkg jó minőségű étcsokoládét (86%-os Cote d'Or), majd a tészta tetejére öntöttem, és kanállal gyorsan szétkentem. Utána fogvájóval mintát karcoltam a félig megdermedt mázba. (A tészta teteje se volt sima, meg csokit se sikerült épp egyenletesen felkenni, így viszont még jól is néz ki.)

Nem hátrány, ha áll egy kicsit a szeletelés előtt, bár tulajdonképpen nem az a páncél tésztája van frissen se (inkább egy masszívabb kevert tészta állagú), és nem nagyon szívja magába a lekvár nedvességtartalmát később se.

Könnyen elkészíthető, de igen finom sütemény, akár a közelgő ünnepekre is. Nálam természetesen tea is jár hozzá.

A kiinduló receptet Mohánál olvastam, s ha már tojás nem volt benne, én a tejtől is megszabadítottam, hogy vegán legyen. A nevéhez illően beletettem a mézet - igaz, csökkentett mennyiségben, mert édesszájú se vagyok, meg túl sok mézzel a tészta állaga se lett volna az igazi. A Graham liszt a sima teljes kiőrlésűénél nagyobb szemcséi miatt került bele (ahogy a rétesliszt is durvább a finomlisztnél), citrusok meg nem voltak itthon, azért maradt ki a reszelt héjuk (de nekem nem is hiányzott). Nálam a csoki is csak magában és csökkentett mennyiségben került a tetejére.

Idő: másfél óra, amiből csak 2*15 percnyi a munka az elején és a végén
Pénz: 550 Ft az egész
Hazai alapanyagokból, a fűszerek kivételével.

5 megjegyzés:

siccike írta...

Elolvastam, megnéztem és hű de nagyot nyeltem!:-) Imádom a mézes zserbó jellegű sütiket, könyvjelzőzzük!:-)

Marcipán és Frutti írta...

Kukk be:http://cseppmez.blogspot.com/2009/10/dijat-kaptam.html

Belly írta...

Nagyon finom lehet,szeretem az ilyen jellegű sütiket.Én nem vagyok vega{bár törekszem rá}de ez a süti,a bolti változata,nekem is túl tömény,nem tudom megenni.

mithrile írta...

Nagyon jól néz ki, és gondolom finom is. Igaz nekünk nem kell vegánnak lennie, de úgyis szemeztem egy csomag Graham liszttel, ami nekünk kenyérbe nem jött be, viszont sütibe nagyon jó. Köszi a receptet, és szép napot neked!

Daisy írta...

Na, itt a másik is! Nekem a kenyérben nagyon ízlik a graham liszt, de süteményben még nem használtam fehér liszt nélkül. Ez a süti is tetszik.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails